Hvala Komile, ima smisla sve što kažeš, ali..nije da nisam bio u studijima (doduše zvali su me kao gitaristu) međutim, to su sve bili neki studiji za probe. Platiš, dečko ti otvori vrata, uđeš i snalaziš se sa opremom kako znaš i umeš.
Pa jedan studio ima jednu opremu, drugi drugu..a dva sata je kratko vreme, pa svi žure da brže bolje "uvežbaju", i to onda zvuči katastrofalno.
Zato sam i prestao da sviram tako, jer sam smatrao da je 1) zvuk osnova svega, te da nema smisla ni počinjati ako zvuk nije kako treba, 2) da studio služi za snimanje, a ne za probavanje (moj je predlog ljudima uvek bio da vežbaju kod kuće, a u studiju da snimimo sve tugedr i zapravo vidimo na šta to liči.
Tako da mi je sećanje na to vreme u studijima uglavnom jedna opšta halabuka i histerija uz neko kao "zezanje".
Meni muzika, koliko god da mi je hobi (nisam profesionalac, nažalost) nikad nije bila zezanje, tako da nisam našao ljude koji bi osećali isto tako i sa kojima bih mogao lepo da radim i eventualno učim i ja od njih ili oni od mene ili kako god, samo da bude neka radost muziciranja, jel tako?
Elem, ista je priča sa mikrofonima kao i sa bilo kojom opremom - treba imati informacije.
Ali opet, povučen iskustvom, mislim da ne treba preterivati i zaboraviti šta je prioritet.
Bio sam nekada po mnogim npr hi-fi forumima, gde su ljudi svoju strast za muzikom zamenili jednom još većom strašću, a to je strast prema opremi. Pa je tu muzika bila u nekom drugom planu, a kondenzatori, ispravljači, kablovi i utikači u prvom, ali..svakome svoja igranka..shvatih na vreme da to nije mesto za mene i da treba da se vratim na svoju strast, a to je muzika kao muzika, pesme, ritam, harmonije isl.
Isto je i sa instrumentima, raznim tonewood diskusijama, žicama, pojačalima, lampama...jednom rečju igranka bez prestanka.
Zašto ovo pričam? Zato jer hoću da kažem da znam za sredinu i, ma koliko mi je magična priča o tehnikalijama, uvek na kraju pitam svoje uši šta one imaju da kažu.
i evo primera (nevezano za tvoj post, već generalno)
ovaj momak nema akustički obrađenu sobu.
To je obična dnevna soba i on ima jeftini Behringer mikrofon.
Evo i kako to zvuči
https://www.youtube.com/watch?v=iIOVSvbBIhg
moje uši kažu, to je to, ne treba ti ništa više
evo šta kaže i momak o tome kako je snimao
"Just a normal room man. But just draped a thick curtain in the corner of the room and placed the mic in the same corner to deaden the sound a little. That way you can control the mix a bit better in post-production"
Ukratko, izgleda da se sve može kad se hoće, i bez previše ulaženja u tehnikalije (ovo govorim sa aspekta nekoga kome su tehnikalije samo sredstvo da bi postigao nešto kao na ovom klipu jel'te i u kontekstu onoga što sam gore napisao o pravu svakog čoveka na svoj tip strasti

)
Možda malo skrenusmo sa teme, al ajde, računam važno da je forum živahan