Quote:
Originally Posted by Bockie
Dakle,
Dinamički mikrofon radi na principu elektromagnetne indukcije. Kao i kod zvučnika, samo je proces obrnut.Namotaj pričvršćen na vrat membrane osciluje zajedno s membranom pod uticajem zvučnog pritiska na membranu (npr. glas, okruženje, muzički instrument, itd) . Oko namotaja se nalazi permanentni magnet.Oscilovanjem se na krajevima namotaja indukuje napon usled kretanja u magnetnom polju. Taj napon predstavlja zvučni signal.
[FONT=Arial, sans-serif]Da bi funkcionisali, kondenzatorskim mikrofonima je potrebno eksterno napajanje od +5 do +52V jednosmerne struje. Kapsula se sastoji od dve membrane (obloge). Kada pod uticajem pobude iz zvucnog polja (npr. glas,muzički instrument, itd) membrana osciluje, rastojanje između membrana kondenzatora menja se u ritmu promene sile koju stvara zvucni pritisak na njenoj površini. Kao posledica kretanja membrane menja se i kapacitet kondenzatora, sto izaziva promene u naponu i te promene predstavljaju zvučni signal.
Uglavnom, ako si na metar od mikrofona, u neizolovanom prostoru i prepanjenim gejnom, sa sve nerazumevanjem produkcionih alata...a svaka stavka pojedinačno nosi sličnu i značajnu težinu - neće ti praktično ništa pomoći...
A savet je da razmisliš: Šta ti zapravo treba uopšte?
poz'
|
Zahvaljujem Bockie kraljulavecaretigre...

izvini što sam ti isekao tekst, ali samo da se osvrnem na ovo što mi je malo važnije.
Na prvi deo, nema šta da kažem..dinamički, kondenzatorski...ovako mi to sve deluje ko i pasivni vs aktivni zvučnici, samo obrnuto

(bolje da stanem ovde i ne lupam dalje)
Pitanje šta mi treba je dabome najvažnije, i odgovor je, treba mi da dobro snimim svoj glas.
Za gitaru i klavir, mislim da mogu da se snađem, ali glas mi je nekako "življi" zvuk, kao da ima više vazduha u sebi i voleo bih da nađem mikrofon koji bi bio odgovarajući upravo za moju boju glasa i volumen.
Pošto nemam ideju gde bih to mogao da saznam, probam..ili da mi neko sa izbaždarenim ušima kaže "evo, za tvoj glas (i muziku koju voliš da pevaš/sviraš, stvaraš) najviše odgovara mikrofon taj i taj, u kombinaciji sa tim i tim " I to je to.
I još jedno zapažanje, kad su dinamički i kondenzatorski mikrofoni u pitanju:
Dinamički mi uvek zvuče nekako mutnije, direktnije..kao oni neki konferencijski, dok kondenzatorski daju neku "auru" oko glasa, hvataju svaki udisaj i izdisaj, mljac i škljoc..nekako su mi kristalniji i definisaniji, ako mogu da tako opišem