Quote:
Originally Posted by Bockie
Kondenzatorski mikrofon nije bolji od dinamičkog. Niti je "širokopojasan".
Razlika je u principu rada i nameni.
Npr. neko bi rekao da je (Neumann) U-47 bolji od (Shure)SM-57. Ok, a da li bi onda stavio U47 na doboš?
Dakle, sve zavisi šta želiš da radiš. Jesi li probao npr Sennheiser 441...? on je dinamički, popularno nazvan "Skupštinajzer"...jer je za govornicom na tom bestu uvek bilo 4-5 komada... Zatim Electro Voice Re-20, zatim Shure SM7-B...to su sve vrhunski dinamički mikrofoni.
Probaj prvo to, razleti se po kraju, pozajmi ili otiđi negde gde ima pa počuj kako radi... Na tome je snimano hiljade hitova...pa verujem da će i tebi biti "dobar gejn" sa njima... 
|
Mudro zboriš dragi Bockie, ali ja nažalost nisam u situaciji da se razletim po kraju

Mator sam a i ne poznajem nikoga ko se bavi ovako amaterski muzikom kao ja, tako da moram da "kraduckam" informacije sa neta, da posmatram šta ko koristi i onda vidim šta bi možda i meni leglo od toga.
To za dinamičke i kondenzatorske stvarno sam dunster. Moje "znanje" u vezi sa tim je da su dinamički tanji, a kondenzatorski deblji
Volim stare stvari, Sinatru, Martina..i tako te neke standarde, pa mi se sve čini da su pevali u te neke "debele" mikrofone koji su lepo primali glas, sa malo reverba i onako "airy", bez da se nešto ti pevači glasovno naprežu i deru u mikrofon (što mi više nekako liči na priču sa dinamičkim

)
Ja pevušim u svojoj sobi uglavnom uveče, uz klavir ili neke trake koje usnimim na Reaper i gledam da se ne "derem" mnogo, zbog komšija (a i zbog prozora. Mislim, ne bih da mi ga razbiju ako me čuju šta pevam i još gore kako pevam
Elem, zato sam negde mislio da bi taj neki "širokopojasni" (mislio sam da se omnidirectional tako prevodi) uz malo gaina, lako pohvatao sve moje fine nijanse u nadasve bašrunastom glasu..ali, sad shvatam da to ne mora da bude slučaj ?
Isto tako, zamislio sam da ne moram da nišanim mikrofon dok pevam, već da ga pozicioniram negde da on radi svoj posao, a ja da opušteno pevam/sviram bez bojazni da će on to sve da uhvati.