View Single Post
Old 24-09-2017, 03:34 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Documentary on the Cult of Materialism [Full HD]

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Lep prikaz nekih problema današnjeg društva, uz totalno nakaradnu dijagnozu uzroka tih problema (bukvalno krivi su radoznali Kolumbo, Galileo, Njutn – srećom Teslu ne pominju) i nudjenje još ludjeg rešenja (nadjite hobi, idite na izlet).
Hm. Ja to nisam doživeo kao optuživanje Kopernika i Njutna, Hjuma i Loka. Pre to vidim kao tvrdnju da su Adam Smit i slični iskoristili naučni i filozofski materijalizam i empirizam kao alibi za opravdavanje pohlepe. A to što se tiče hobija – da, kod ovakvih filmova su uvek problematična rešenja koja se nude. Po pravilu se završe nekom vrstom life coaching saveta. Ali većina publike voli da im se na kraju ponudi rešenje, jer za koji su moj gledali nešto ako im na kraju nije rečeno kako da iskoriste to što su gledali. Jer je pored konzumerizma utilitarizam jedna od jebenih stavki u današnjem društvu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Skoro sam čuo da je neki skandinavski multimilijarder mađarskog porekla ponudio pet miliona dolara onome ko smisli nov pravedan, a održiv sistem upravljanja planetom. Ahahahahaaaaa.

http://bigthink.com/design-for-good/...bal-governance

Last edited by awacs; 24-09-2017 at 03:40 PM.
awacs is offline   Reply With Quote