View Single Post
Old 21-09-2017, 08:24 PM   #1
komil
Member

Default Sgt. Pepper's 2017 Remix

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The Beatles, novi mix Giles Martina (sina Georga)

Da, opet se uzimaju pare za albume koje smo već kupili, ali sam hteo da vam skrenem pažnju na nešto što je ovde bitno drugačije:

Nađene su originalne trake, svaka pojedinačna.
Album je sniman i miksan na 4 kanala, koji su bounce-ovani jednom ili i po drugi put na novi 4-kanalni trakaš. Sačuvane su ipak sve trake, pa je ovaj novi miks rađen sa pojedinačnim trakama. Tako da sada sve zvuči dosta čistije i jasnije.

Podstakla me je ona prethodna aktivna tema na forumu, sada taj album zvuči skoro kao da je danas snimljen. Međutim, mene interesuje kakav je, vaš umetnički utisak kao slušaoca. Ja sam upravo juče slušao ovo, i mogu reći da su mi pomešana osećanja. Za ponešto je nedvosmisleno koristan bio ovaj postupak, npr. bubnjevi se daleko lepše čuju i to mi je u svakom slučaju pojačalo utisak. Međutim, ima dosta stvari koje su isplivale (a neke su prosto i pojačane), za koje mislim da su zakopane, zamuljane, iskrivljene u originalu namerno, ili ja bar volim da mislim da su namerno.

Opet se vraćamo na neku večitu dilemu, koliko je snimanje verno beleženje tona, a koliko kreativni proces gde se prirodni ton nečeka snimajući i miksajući menja u nešto novo. Moj nedvosmisleni utisak je da je ideja celog ovog albuma bila "odlučili smo da ne sviramo ovo uživo, hajde da proizvedemo album kao samodovoljno delo, svog dostupnom tehnologijom". Po meni se neki značajan deo toga izgubio u ovom miksu, a neke me pojačane stvari nerviraju (razne perkusije).
Drago mi je što sam ovo čuo, i čekam da pročitam vaše utiske.
komil is offline   Reply With Quote