View Single Post
Old 24-08-2017, 10:02 PM   #13
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Moze li pomoc oko masteringa?

Quote:
Originally Posted by midilady View Post

1. Redosled postupaka u masteringu i M/S procevanje signala
Samo za ovo pitanje mogu da kazem da je redosled procesiranja u masteringu kod mastering inzinjera gotovo uvek rezultat subjektivnog osecaja i rezultat decenijskog ili visedecenijskog trial & error postupka ....

Istrazivanjem ces doci do toga da neki mastering inzenjeri izjavljuju da ni ne koriste M/S procesing, dok neki koriste obilno... Neki ne koriste limitere uopste, neki se kunu u hardverski L2 ili nesto slicno, neki samo klipuju konvertere, neki pak kazu da nikad ne klipuju... Neki ce da kazu multibend kompresija im je kljuc, neki kazu da uopste ne koriste multibend kompresiju.. Go figure !

Quote:

2. Sampling rate i Bit rate u masteringu; audio formati i isporuka gotovih traka

Ja nisam masteridzija (i ako sam potpisan na desetina projekata kao mastering by, to je samo zato sto u poslednje vreme vecina zeli da sve uradi jedan covek), ali kao mikser sam radio sa nekoliko mastering inzenjera, u glavnom preferiraju da dobiju mix koji je wav (ili aiff) 24/44 ili 24/48, uvek sam nazad dobijao wav 16/44 jer je to format za CD i taj format kao konacan format se ustalio (jos uvek).

Quote:

3. Resampling, audio kompresije (mp3, Flac)
Za resampling ili promenu sample rate-a , odnosno uglavnom downsampling sa 48 na 44 koristim r8brain i SRC iz izotopovog RX-a...

Audio kompresija - Ovo nije relevantno za mastering, nikad kad sam imao posla sa mastering inzenjerima nije se desilo da sam im slao lossy file-ove ili oni meni (mada je flac loseless), ali praktikujem da kad mi klijenti traze mp3 file, da ogranicim fajl da pikuje do -0.5, nekad i do -1 zbog intersample pikova, jer peak-ovi malo skoce nakon konverzije u mp3...

Quote:
4. Mastering za vinyl, iTunes i streaming sajtove; ISRC, Barcode
Jednom sam spremao album za vinil, gledao sam da ne bude prelimitiran, i gledao sam da umeksham visoke sto je vise moguce, mada ovi sto katuju vinil uvek imaju neki pre-procesing koliko ja znam... Masa albuma koje sam radio je na itunes-u, nikad mi niko nije trazio nista posebno, znam da itunes sad ima neke standarde koje traze da se ispostuju, jednom sam procitao, ali sam zaboravio... ISCR i Barcode ni ne znam sta su, proguglao sam sada, niko mi nikad to nije trazio, niti su me mastering inzenjeri ikada pitali za to kada sam dostavljao mikseve, mislim da se time bavi label, stvarno ne znam, mozda ce neko iskusniji da uleti da objasni...

Quote:
5. Analogni, digitalni i hibridni mastering
Isto kao analogni, digitalni ili hibridni miksing, odgovor je kao na prvo pitanje samo modifikovan:

Da li ce masteirng inzenjer odabrati da radi analogno ili digitalno ili hibridno je gotovo uvek rezultat subjektivnog osecaja i rezultat decenijskog ili visedecenijskog trial & error postupka i iskustva ....

Quote:
6. Mastering stemova
Istrazivanjem ces doci do toga da neki mastering inzenjeri izjavljuju da ni ne rade stem mastering vec traze korekciju (ako je moguce)... Neki ni korekciju ne traze nego rade sa onim sto imaju... A neki ce da kaze da najradije rade sa stemovima... Go figure !

Nadam se da sam bio od pomoci

EDIT: Sad sam procitao guidelines za iTunes, kaze:

- Minimum 44khz (moze i 48 i 88 i 96 i 192)
- Minimum 16bit (moze i 24bit)
- Ne slati upsample-ovane fajlove
- Ne slati downsample-ovane fajlove i ditherovane fajlove 16bit fajlove za CD (ovo me buni, jer sam milion puta slao i uglavnom tako sam i slao, jer ako vec ides sa 24bit na 16bit potreban je dither), mozda misle ne slati ih ako postoje fajlove veceg sample rate-a i bit deptha, ovo je super informacija, slacu od sada 24bit za itunes.
- Takodje kazu da preporucuju 1db headroom-a (ono sto sam opisao u odgovoru za mp3), ali nisu definitivni da mora.

- Takodje kazu:

U masteringu je sve vezano za donošenje odluka o nivoima glasnoće, dinamičkog opsega i frekvencijskog opsega

Znaci ne postoji direktna formula, samo smernice... Niko ne moze da te spreci da low shelf bude odvrnut +20db ako mastering inzenjer i artist to zele...

Last edited by Jan; 24-08-2017 at 11:21 PM.
Jan is offline   Reply With Quote