24-08-2017, 01:24 PM
|
|
Junior Member
|
Re: Moze li pomoc oko masteringa?
Quote:
Originally Posted by awacs
Kako sad opet ista priča kad ti je ovo prvo oglaÅ¡avanje na forumu?
Å*to se tiče uvredljivih odgovora, uvreda je, baÅ¡ kao i lepota, u oku posmatrača. Ja nisam bio te sreće kao Idvijev prijatelj, jer su me zbog glupih pitanja zajebavali. Samo Å¡to ja to nisam tumačio kao uvredu nego kao signal da sam postavio glupo pitanje, pa sam relativno brzo shvatio da ću postavljajući suvislija pitanja dobijati i suvislije odgovore. PoÅ¡to sam inače budala, da su me mrtvi ozbiljni tretirali kao sebi ravnog verovatno bih se uljuljkao i pomislio da sam zapravo genije, pa bih tek mnogo kasnije shvatio koliko sam nadobudan (a bio sam, naravno). Ali to je bilo pre ere političke korektnosti tako da taj sistem učenja naravno viÅ¡e ne važi. U to ime se izvinjavam zbog svoje starinske i politički nekorektne reakcije.
Ali hajde da pokuÅ¡am da budem konstruktivan tako Å¡to ću ja tebi postaviti par pitanja:
1) Čime se inače baviÅ¡?
2) Koliko dugo se baviÅ¡ muzičkom produkcijom?
3) Koliko inače poznajeÅ¡ sve te pojmove koje si pomenula (M/S procesovanje signala, samplerate/bitrate, resampling, analogno, digitalno i hibridno okruženje). Dakle, nevezano za sam mastering – koliko su ti svi ti pojmovi i procesi bliski?
4) Koliko poznaješ principe rada kompresora, ekvilajzera i svih sprava koje služe za procesovanje zvuka? Opet bez obzira na mastering, nego uopšteno.
Kad odgovoriÅ¡ na ovo možda će se naći neko uljudniji od mene da ti sve potanko objasni ili bar da te uputi na nekog ko će ti objasniti. Ali u svakom slučaju lepo je da sagovornici znaju neÅ¡to jedni o drugima pre nego Å¡to počnu da pričaju o zanatskim temama. Ti o tome koliko znamo i ne znamo bar donekle možeÅ¡ da saznaÅ¡ prelistavajući forum, mi o tebi ne znamo ama baÅ¡ niÅ¡ta.
Pozdrav,
Vasa
|
Zahvaljujem se i vama na uvidu u sve moguce greske sa znanjem. Pocinjem sa vecim proucavanjem materije, ma koliko vremena bude potrebno.
|
|
|