View Single Post
Old 29-07-2017, 02:10 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Slow attack comp na vocal..?

Quote:
Originally Posted by jocasrb View Post
jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani...
Hm. Kod ljudskog glasa, makar u našem jeziku (srpskohrvatskom) baš i nema bog zna koliko tranzijenata (pretpostavljam da ne snimaš Bušmane). Imaš bezvučne plozive T, K, P, afrikate C, Č, Ć, i to je otprilike to. Drugo, kad pogledaš waveform vokala, naročito pevanog, videćeš da ti glasovi proizvode kudikamo manje struje nego samoglasnici A, E i O, koji su po pravilu najglasniji, a prilično spori. To ako pričamo o „normalnom“ pevanju (ne o šapatu/flahu/Kikiju-iz-Pilota). Sve u svemu, za tranzijente se ne treba brinuti – kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska i najviše struje. Tranzijenti su pak važni za razgovetnost, pa je i bolje ostaviti ih onakve kakvi su. Bar su moja iskustva takva.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Valjda sam razumeo u čemu je tvoja dilema.

Last edited by awacs; 29-07-2017 at 08:42 PM.
awacs is offline   Reply With Quote