Quote:
Originally Posted by jocasrb
jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani...
|
Hm. Kod ljudskog glasa, makar u našem jeziku (srpskohrvatskom) baš i nema bog zna koliko tranzijenata (pretpostavljam da ne snimaš Bušmane). Imaš bezvučne plozive T, K, P, afrikate C, Č, Ć, i to je otprilike to. Drugo, kad pogledaš waveform vokala, naročito pevanog, videćeš da ti glasovi proizvode kudikamo manje struje nego samoglasnici A, E i O, koji su po pravilu najglasniji, a prilično spori. To ako pričamo o „normalnom“ pevanju (ne o šapatu/flahu/Kikiju-iz-Pilota). Sve u svemu, za tranzijente se ne treba brinuti – kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska i najviše struje. Tranzijenti su pak važni za razgovetnost, pa je i bolje ostaviti ih onakve kakvi su. Bar su moja iskustva takva.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Valjda sam razumeo u čemu je tvoja dilema.