Thread: Stereo pitanje
View Single Post
Old 18-06-2017, 09:09 PM   #16
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Stereo pitanje

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
po horizontalnoj osi moze bez problema (vrlo moguce i prosecan slusalac) da se registruje pomeraj zvucnog izvora i pod uglom pomeranja od 5-10 stepeni
Nismo se razumeli. Pomeraj od 5-10 stepeni i precizno lociranje fantomske slike koja se ne pomera su različite stvari. Obaška, zvučni izvor i fantomska slika nisu isto (ali to i sam znaš, pa ovo zapravo i ne pričam tebi ). Tumačenje fantomske slike na zvučnicima je stvar iskustva, koncentracije i svačega još (stepena zamora ušiju, raspoloženja...). Uostalom, ogromna većina fantomskih slika u stereo miksu je posledica najobičnije panorame. Realan izvor zvuka se samo delimično locira putem jačine, a osetljivost na razliku u jačini zavisi od frekvencije. Zato je lakše locirati dairu ili hihat nego klavir ili ne daj bože bas.

Većina prosečnih slušalaca sa pristojnom opremom koju sam davno anketirao je bila u fazonu da postoji levo, desno i polulevo i poludesno. Bilo je čak i onih koji ne prepoznaju protivfazu iako realne/fizičke izvore zvuka lociraju bez frke (dakle imaju sasvim regularan sluh). Stereo slika jednostavno nije ni približno realistična replika stvarnosti i svako je tumači kako mu odgovara.

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
Po tome cemo samo kod novorodjenceta imati "realno" slusanje, posto jedino ono cuje nesto prvi put i ne zna kako bi trebalo da bude nego cuje onako kako zaista jeste .
Kad si pomenuo bebe, evo baš sam naleteo na neku studiju koja se bavi pitanjem razvoja lokalizacije kod dece. Ispada da je potpuno suprotno – bebe sa manjom preciznošću lociraju izvor nego odrasli:
http://faculty.washington.edu/lawern...62/dev_loc.pdf

Pozdrav,

Vasa