Thread: Stereo pitanje
View Single Post
Old 18-06-2017, 07:41 PM   #15
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: Stereo pitanje

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kad je o zvučnicima reč, realno je teško dobiti čak i preciznu informaciju o tome da li je nešto 30° ili 60° levo (to može da se desi tek sa savršeno simetričnim zvučnicima u jako dobroj prostoriji i samo u jednoj poziciji slušanja), a kamoli da li je iznad ili ispod.
Stojim iza toga da po horizontalnoj osi moze bez problema (vrlo moguce i prosecan slusalac) da se registruje pomeraj zvucnog izvora i pod uglom pomeranja od 5-10 stepeni (na stranu sto u pisanom stivu ima gde se navodi da je slusna (prosecnom uhu) i razlika od samo 2-3 stepena). Opet merenja smo radili u tkz. laboratorijskim uslovima pre sada vec ne malo godina, ali znam sta smo culi (akusticki tretirana prostorija + pokretni paneli, 5.1 postavka sa Dynaudio Air serijom i wooferom). Za vertikalnu osu sam vec pomenuo svoje iskustvo koje je bilo takodje izvedeno u istim uslovima.

Quote:
Pre par postova sam postavio pitanje (na koje je ovde sve mrzelo da odgovore) kako doživljavate klasičnu stereo sliku na slušalicama.
Skinuh sluske sa ormara i poslusah (AKG 141 - 600 ohm). Ja cujem kao da je centar slike u glavi bukvalno...kod ovih stvari dosta utice bas ono sto si rekao cika Vaso - subjektivni dozivljaj i licni slusni aparat koji se razlikuje u svakog od nas.

Quote:
Fora je u tome što mi više čujemo onako kako pretpostavljamo da bi trebalo da bude, a ne onako kako stvarno jeste.
Po tome cemo samo kod novorodjenceta imati "realno" slusanje, posto jedino ono cuje nesto prvi put i ne zna kako bi trebalo da bude nego cuje onako kako zaista jeste .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote