Thread: Stereo pitanje
View Single Post
Old 18-06-2017, 12:12 PM   #13
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Stereo pitanje

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Pitanje je prosto, ustvari cista fizika, da li zvucnik moze da prenese zvuk osim horizontalnog( panorama) L/D , prenese i zvuk koji dolazi van ose . To je vrlo leko percipirati.
Zapravo se tu uopšte ne radi o fizici, nego o kombinaciji fiziologije, neurologije, psihologije i svačega još. Naši čulni doživljaji jako zavise od iskustva, a i po svemu drugom su užasno individualni.

Pre par postova sam postavio pitanje (na koje je ovde sve mrzelo da odgovore) kako doživljavate klasičnu stereo sliku na slušalicama. U međuvremenu sam sproveo anketu na živom uzorku od sedam ljudi (minijaturan uzorak, ali jebiga), što profesionalaca što običnih slušalaca. Odgovori variraju od „centar mi je iznad glave“, preko „centar mi je usred glave“ do „centar mi je napred“.

Pritom, moje pitanje o sluškama se odnosilo na najkontrolisaniji vid stereo slike, koji ne zavisi ni od prostora ni od rasporeda zvučnika u tom prostoru, pa i tu svako drugačije doživljava stereo sliku. Kad je o zvučnicima reč, realno je teško dobiti čak i preciznu informaciju o tome da li je nešto 30° ili 60° levo (to može da se desi tek sa savršeno simetričnim zvučnicima u jako dobroj prostoriji i samo u jednoj poziciji slušanja), a kamoli da li je iznad ili ispod.

Fora je u tome što mi više čujemo onako kako pretpostavljamo da bi trebalo da bude, a ne onako kako stvarno jeste. Ako ti se nekada učinilo da je daira iznad zvučne slike to je bio splet raznih okolnosti (refleksije prostora, tvoja pozicija u njemu, trenutno stanje ušiju i mozga), i kada bi samo jednu od tih okolnosti otklonio više ne bi imao taj utisak. A plaginovi, jebiga, ne mogu da računaju na sve te okolnosti

Pozdrav,

Vasa

P.S. Binauralni snimci su takođe diskutabilno realistični po pitanju pozicioniranja jer, kako reče @bubu, svako ima drugačiji HRTF.

Last edited by awacs; 18-06-2017 at 12:58 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote