Oba modela (Brüel & Kjær) mikrofona koje RNS imao odlično poznajem. To "kugla" je tepanje karakteristici. Drugi je bio "bubreg" ili popularno "batak". Takođe je poznato da su koštali "grdilo" para, ali i radili za sve pare...! Mislim da još poseduju jedan "batak"...
Dakle, braon "olovka", odnosno kao malo duži KM84. "Kugla" se iz profila blago sužava ka vrhu dok je "bubreg" ravan.
Načelno, kondenzatori trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona, a mislim da je Brüel tu zaista šampion...ne znam tačnu brojku, cenim 140-50 db, ali da, često je bio na npr "Hi-Hat"-u... I najgore zlostvavljanje tog dela bubnja je isporučivao bez ijedne trunke zasićenja...čak i na traci...!
Da, znam za te floskule o tome da su to merni mikrofoni. Eh, koliko studija i danas snima sa ECM -8000 berindžerom... To samo znači da mu je osnovna ideja da bude "referentan"...ili što "ravniji" u odzivu...
A za šta ćeš ga koristiti...pfff...tvoja stvar!
Da nije neko možda napravio 57-icu samo za doboš? Jok, nego za govor, ali na dobošu i pojačalima pokazuje izuzetne rezultate...
Dakle, nema pravila...
A forum ima odličnu posetu, btw.
Doduše živost varira u sekcijama, seli se iz jedne u drugu, trend je nižeg broja komentara, što su sve "bolesti" gotovo svih svetskih foruma iz praktično svake oblasti pa tako i kod nas, sem što vas niko, agresivno, ne "bombarduje" (zatupljuje) nagradnim igrama, reklamama i drugim granama marketinga...
Da ima regionalne pameti, ovo bi bilo internacionalno dobro... Ali, eto i ideje...