Quote:
Originally Posted by obicni user
NaÅ¡ao sam par starih tema, ali malo odgovora. Dakle radite li istovremeni mix i master. Mislim pod tim da na master kanalu imate već niz plagina ili hardverskih komponenti. Ako da, postoje li pravila Å¡to i kojim redom ide na master kanal. Ako nema pravila kako onda vi to radite... Druga je opcija sa master radi netko drugi. Znaći li to da na master kanalu ne smije biti ničega ili ... ipak stavljate dozu kompresije, eq ili nesto sl.
|
I mene je mučilo to.. koji je princip najbolji? Å¡to na masteru? Å¡ta "smijem" imati? Å¡ta će reć mastering efendija?
Ali kao i sve u audiju.. bitnije od Å*TO koristiti je ZAÅ*TO koristiti koji alat i kako to implementirati u svoj workflow.. a to je jako osobno, tj. zavisi od čovjeka do čovjeka.
Ja sam jedini taj koji je odgovoran za svoj mix i vjerujem da tome sve treba biti podređeno. Moj princip može nekome biti neprihvatan ali ako meni odgovara, daje rezultate, onda je ispravan.
Nakon nekog vremena sam, malo po malo, uspostavio workflow koji mi olakÅ¡ava rad, a to su prije svega templatei u daw-u i to njih 5 osnovnih, koji osim boja kanala, i ostalih hrpu điđa baja imaju i neÅ¡to na master buss-u koji jako malo "rade", par dB (na UAD-u sam, tako da 99% radim sa njima)
1.EDM/hip hop...............SSL comp+passive eq+Slate FG-X
2.heavey rock...Studer A800+SSL comp+API2500+passive eq+Slate FG-X
3.vintage rock................Studer A800+Fairchild670+Pultec eq+Slate FGX
4.pop............................Studer A800+SSL comp+passive eq+Slate FG-X
5.orkestracija.................Studer A800+Slate FG-X
Sve mi je upaljeno od početka kad otvorim projekt, s time da neki rade viÅ¡e, neki manje..npr u orkestraciji rade vrlo vrlo malo.
Slate limiter i passive eq gasim kad šaljem na mastering, a Pultec koristim za "low end trick" samo, pa je on upaljen (njega najviše tvikam)
Od prilike je to to..al' ono.. možda je neispravno, krivo
P.S. jedino bi htio staviti i fabfilterov eq za kirurške rezove, ali od kad sam na macu i legalnim plugovima..