Prvo, smatram da bi mastering u modernim smislu trebalo da podrazumeva da odredjeni mix slusa drugi par usiju, coveka koji je specijalizovan za to i koji razume sta sam ja hteo od miksa, i to sve u boljim uslovima (ne neophodno, vise mi je do uva coveka) nego mojim... Taj covek treba da se pobrine da se moj miks svuda translira kako je zamisljen, i u celoj prici mi je najbitniji njegov savet i uvek trazim sta mogu da promenim ja na mojoj strani pre nego da on radi svoj posao.
Na zalost, vecina projekata na kojima ja radim imaju mizerne budzete i nemaju budzet za mastering.
Najvise me iritira ovo potpisivanje na jutjubu Mix & Master by "pera", i mene tako potpisuju iako ja nikada ne zahtevam da stoji to "Master" (predpostavljam da je ljudima to bitno jer zvuci grandioznije od "Mix"). I onda svako ko je ikada uradio samo render snimka to naziva mix-om, a svako ko je to isto uradio sa limiterom na masteru to naziva masterom.
Svakome kulturno na pocetku posla objasnim sta ja podrazumevam da je mastering, i da moj miks ukljucuje i moj "mastering" ali da toplo preporucujem pravog mastering coveka za to.
Sto se tice same metode rada, na master busu imam:
1. Vu-metar (koristim klanghelm-ov) koji je kalibrisan -18dbFS = 0 dbVU, vizuelno mi pomaze da shvatim koliko mi energije u basu treba na kicku, na bassu itd, i uglavnom miksam da igla plese tu oko nule i to bude RMS kad izvezem miks okvirno -18, i u takvoj situaciji mahom imam oko 5-6 dbFS headrooma uvek do nule.
2. Neki kompresor (ali ne uvek, jer neki miksevi zahtevaju sto vecu dinamicku separaciju, a meni kompresor uvek pravi koherentnost), to moze da bude neki SSL tip koji god ima HP-SC, moze da bude waves api2500, moze da bude retko neki od ovih vintaznih neve emulacija, to je kad mi treba malo vise funky, odnosno nepredvidiviji odziv... I taj kompresor na masteru kompresuje 3-4 db maksimalno...
3. Uvek koristim blago neki saturator ,dal to bila neka tape emulacija, ili saturator tipa Decapitator vrlo blago, nekad oboje.
4. EQ, zavisi sta mi treba, mahom neki pultec style
5. opciono: ponekad posle onog prvog kompresora, stavim i neku fairchild emulaciju, recovery na najbrze, na 1, i da redukuje jedva do 1db, ni toliko, fakticki samo za boju i taj dinamicki pomeraj koji fairchild unese, a i imam utisak da mi malo umeksa visoke i da bass nekako legne na svoje mesto.
I najbitnije, sve je level matchovano u milimetar, cak i EQ, da me ne bi bunilo pojacavanje signala, i kad ugasim jedan od tih procesora, ne oseca se velika razlika zvucno, ali kad ih bajpasujem sve odjednom i te kako se oseti
Sta vise, mislim da je level matchovanje svakog procesa jako bitna stvar.
I to je to, to takvo saljem na mastering ili radim sam... Limiteri i to, nista, "mastering" radim posebno, jedan limiter samo, me ne zadovoljava, nijedan limiter mi se ne svidja kako radi kad redukuje vise od 3 db, tako da u serijama koristim, kompresiju, kliper, limitere da dodjem do zeljenog rezultata u posebnom projektu, ali glasnoca i to mi je u miksu, ako su mi pikovi previse visoki u miksu, znaci da nesto nisam dobro uradio i moji "limit" lanac ce biti preopterecen i nece biti dobro...