View Single Post
Old 05-01-2017, 02:43 PM   #77
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Novi Zakon Za muzicare ?

Vuče,

Zaboravi sve što piše u dopisu od džez udruženja. Kao što ti je rekla ova ženska iz ministarstva, kod sklapanja ugovora niko ne može da te uslovljava ni članstvom, ni formalnim statusom, ni uverenjima ikakvih udruženja.

Uverenje o bavljenju delatnošću ima sasvim drugi smisao, i on je isključivo poresko-finansijski. Naime, ako nisi prijavljen Fondu za PIO (tj. nezaposlen si) i ne poseduješ uverenje odbiće ti veću sumu od ugovorene bruto vrednosti ugovora nego što bi ti odbili kada bi imao to uverenje/licencu. Takoreći, na račun će ti leći manje para. Ako si nezaposlen, a imaš uverenje na račun će ti leći veća neto suma, ali ćeš biti u obavezi da na kraju fiskalne godine sam uplatiš jedan deo tog honorara u PIO fond. Za ovo poslednje (da platiš PIO fondu) pouzdani izvori mi tvrde da je mrtvo slovo na papiru, tj. da niko živi ne proverava da li si to platio ili ne. Makar zasad.

Preko svoje supruge, koja je istoričar umetnosti i vodi umetničku asocijaciju Remont (udruženje građana, nikakvo strukovno udruženje), iskopao sam ovaj link gde su navedeni tačni procenti koji se tiču neto sume honorara.

http://www.asmracunovodstvo.rs/sr/ra...rskog-honorara

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-01-2017 at 08:44 PM.
awacs is offline   Reply With Quote