View Single Post
Old 23-10-2016, 03:49 AM   #43
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Upload i share tuđe muzike

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
Onda otpada onaj deo sa "pravljenjem svoje muzike" i ostalim, iz toga proisteklim, rečenicama.

Međutim, nadam se da je Igor novinar koji RADI u struci, jer mislim da dolazimo na odličnu analogiju - ako nema razloga da se ne kači tuđa muzika po Internetu (i "tako se pomaže promovisanje"), zbog čega je dobar razlog za "vađenje očiju" kad neki portal objavi autorski tekst bez dozvole autora (novinara)?
Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Pitanje jeste škakljivo, i, kao što napisah, unapred sam znao da će potaći kritičarski ton, pre svega, samih autora Ipak, ovo nije priča o meni.
Svako ima pravo da poentu razume kako hoće i da je razradi i preoblikuje shodno svom stavu, ali ovde stvarno nije važno koliko imam godina, i jesam li ikada snimio nešto u studiju, to objavio ili je ostao samo demo, i uopšte, kakav je moj doprinos u autorskom sazvežđu bilo koje vrste.
Ne ljutim se, samo mislim da nas takvo krivudanje odvraća od teme.
Nije loše, situacija "iz udžbenika" - ako te neko pita nešto što ti ne odgovara, ili bi ti odgovor oborio "standpoint", lagano prebaci težište na "ne radi se ovde o meni" teren i potpuno ignoriši ostatak... međutim, nekad ne prođe.
Ovde stvarno JESTE važno kakav je tvoj (i da li ikakav) "doprinos u autorskom sazvežđu...", jer drugačije ne možeš da razumeš osećaj "otimanja" nečega u šta si uložio bilo kakav trud, rad, znanje, volju, vreme, novac, you-name-it...
Apropo "krivudanja i odvraćanja od teme - šta je tema?
Podsetiću, počelo je sa
Quote:
Društvo, da li postoji neki sajt gde mogu uploadovati tuđu muziku, a da me ne ukidaju zbog kršenja autorskih prava?

Voleo bih da neku svoju kolekciju muzike koju privatno slušam podelim sa drugima, ono, klasičan upload i share, ali ne znam kako, tj. gde.

YouTube je, kao što znate, nemoguća misija, jer tamo sve i da odmah skidate po upozorenju da krište ap, može i posle nekoliko meseci da vam se desi, kao što se meni desilo, ukidanje accounta zbog nekog mjuza koji je "ažurna" policija prijavila Velikom bratu.
Ako dobro razumem, "tema" je - "gde neće da me uhvate za nešto što radim, a znam da nije dozvoljeno?"...

Quote:
Tema je realnost i jedna od kontradiktornosti u njoj... ..u podnaslovu: "Postavljanje tuđe muzike nije ni zabranjeno ni dozvoljeno".
Naime, zabranjeno je kada te prijave, ali se smatra dozvoljenim kada niko nema ništa protiv.
Korišćenje nečeg tuđeg, nečeg što nije tvoje, nije ni zabranjeno ni dozvoljeno?! Ako te prijave, onda je zabranjeno, ako ne - onda je dozvoljeno?!
Znači: uzmem tvoj auto (bez tvoje dozvole, samo rešim da ga uzmem), vozim se okolo-naokolo (da drugarima pokažem šta volim da vozim; ujedno, to objašnjavam time da tako tvoj auto vidi više ljudi, promovišem ga) i za to kažemo "nije ni zabranjeno ni dozvoljeno"?! Ako me prijaviš - zabranjeno je, ali se smatra dozvoljenim kada niko nema ništa protiv?!

Pročitaj ponovo Vasin post:
Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ne. Neautorizovano postavljanje tuđe muzike je u današnje vreme zabranjeno i kažnjivo, a kažnjava se tek kada te prijave.
Pa ponovo:
Quote:
Ne. Neautorizovano postavljanje tuđe muzike je u današnje vreme zabranjeno i kažnjivo, a kažnjava se tek kada te prijave.
I još jednom:
Quote:
Quote:
Naravno, oni koji upload vide kao izričito nedozvoljenu radnju, najverovatnije nikada neće promeniti mišljenje o "taknuto-nemaknuto" situaciji, i to je ok. Poštujem. Ono što ne razumem je to što je ogromna većina nekada sigurno nešto skinula i koristila tuđe sa neta-a, bilo da je reč o softveru, muzici ili e-literatuti. Zar to nije kooperacija sa onima koji postavljaju tuđe, dakle, sa onima koji su se bez odobrenja autora osmelili da zajednici dele njegov/njen rad?
Naravno da ne postoji "čistunac" koji nikada nije "nešto skinuo sa neta", ali se tu vraćamo na početak ovog sumanutog posta - kad uradiš nešto do čega ti je stalo, kad "daš svoj doprinos autorskom sazvežđu" i kad te zažulja što to neko koristi bez tvoje dozvole, poželiš da ne budeš licemer i prestaneš da koristiš softvere koje nisi kupio, prestaneš da slušaš muziku koju nisi kupio, prestaneš da čitaš e-knjige koje nisi platio, jer znaš kako se oseća neko ko je u sve to uložio sve što ume, zna i ima.

Pozdrav!

p.s.
Je l' ima neko normalan ovde, da zaključa ovu temu?
Ogi is offline   Reply With Quote