Re: Upload i share tuđe muzike
Upravo sam to i rekao.
Tebi bi smetalo. I onda bi me tvoj izdavač, ti lično ili zastupnik tvojih autorskih prava, kao što mi se dešavalo kada sam postavio albume Supernauta, obavestio da ne želi svoj mjuz na mom kanalu, ja odmah izbrišem, i mi smo završili sa svim nesporazumima. Kojih, uzgred, nije ni bilo.
Međutim, na Yt imaš mali milion onih kojima to ne da ne smeta, već im i godi, otkud i toliko netaknutih "full album" ličnih/anonimnih postova.
Dakle, nemaju svi isti odnos prema autorskom materijalu, ali nije ni to ovde problem. Problem je što ne postoji taj obavezan korak upozorenja, da se nešto skine kako ne bi došlo do onoga "po ušima", već je u 99,9% slučajeva reakcija onoga ko ima šapu nad autorskim pravima dojava YouTube-u i strike za uploadera.
Ne znam da li se razumemo. Ja ne želim da tvoja muzika bude na mom kanalu ako ti to ne želiš! Ja želim da te ispoštujem, želim da muziku promovišeš onako kako si ti zamislio, ali pre nego što me kazniš zajedno sa onima kojima si poverio svoja prava, mislim da je u redu da mi se predoči "takva i takva stvar". Ovako, ja nemam ni šansu da dokažem da sam ok, nego sve ide po, po meni, rigidnom i radikalnom automatizmu.
Zašto ne bi imali humaniji sistem vrednosti na net-u? Najlakše je linijom manjeg otpora.