Thread: IT i ti
View Single Post
Old 11-10-2016, 06:52 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: IT i ti

Hvala!

Stil...uh... Da, ima smisla to što kažeš, ali probaj da posmatraš stvari kroz prizmu sledećeg, a i zbog ostalih koji to ne znaju...

Većina stvari koja se u programu dešava je dosta sporija od ovoga. Dosta, dosta, dosta sporija. Ovo je prebrzo u datim okolnostima. Dakle ima sjajnih novinara, odličnih i lepih priloga i emisija, ali tehnički je to:
vokal-instrumental-vokal-instrumental i tako pola sata-40 min...dinamika je na -325 na 4-ti.

Druga stvar, dakle radi se o javnom servisu, slušalište je uglavnom starija generacija, obični ljudi, a ja i njima moram da se obratim, ne samo mlađim, upućenijim klincima u speed-u... Njima ovo može biti interesantno u smislu istorijata u zadnjem delu emisije.

I prija mi kad tetka Rada u lokalnoj radnji kaže da nije znala sve to za mp3. Da, čula je ranije od sina za "taj Mp3".
Mp3 ovo, mp3 ono ali nije znala da ga koristi svaki dan i da su ljudi sa Novosadskog univerziteta delimično zaslužni što je danas u širokoj upotrebi.
Ako krenem da verglam kao na disklejmeru za reklame za lekove, ona to ne bi razumela, čak bi je oteralo!

Pokušavam, dakle, jedina misija je da pokažem tamo - da MOŽE da se radi modernije, bolje, da je produkcija najmanje ISTO važna kao i informacija koja se pruža, a čak i malo više... I donekle uspevam...!

Novinari su generalno tehnički a pogotovo produkcijski skoro potpuno slepi. Mrkla noć. Još gore je što to niko ne vidi kao problem... Ne samo ovde, na većini stanica...

Ovo radim potpuno svojevoljno i u svoje slobodno vreme. To je tamo u domenu fikcije. Čak mislim da kontaju i da sam lud.

NIKO to tamo ne bi radio, čak su me pritisli da bude duža jer im se jako dopalo, i dosta dobro ide na podcast-u, a ja nemam slobodan dan za ovo, niti termin u kapacitetima firme da to uradim. Imam pun raspored i udri.

Sad oko nove sezone je bilo malo trzavice oko nekih stvari, a ja sam samo kratko rekao da nemam problem sa tim, da kao i svi novinari dođem sa tekstom u firmu, pročitam i kažem da podvuku prikladan instrumental..."švabo udario"...

Bilo je samo kratko: Ne, naopako, ok, radi kao što radiš, dobićeš što tražiš itd...

Ali sam izgubio reprizu...no sačuvao podcast.

Da, to je tako. Misliš li da je nekome stalo? Mislim, ti već znaš kako ide, ali kažem...

Ali, eto, neka sam lud, želim tako i dok god mogu, guraću tako...
Da je u pitanju privatna stanica, ti bi bio potpuno u pravu.

Sa druge strane, da ne bude da je samo do radija, ipak, dakle IPAK, razumi i to da je to javni servis, da je njegova funkcija sasvim drugačija od poslovne filozofije, da on predstavlja planirani trošak svuda na planeti, da mu je namena edukacija i kulturološki momenat širokog ugla delovanja na populaciju, ne samo na manje grupe, pa u tu svrhu ovo i radim.

Imam obavezu da isporučim oko 6-7 min za "prilog" kako to zovu. Ovo je svemir za sve "priloge" koje imaju. Živim za to...
U 6-7 minuta nema stava. Stav je za veći termin, dosta veći.

Kad pogledaš i strane velike produkcije, koji stav ima Ričard Hemond u "Science of Stupid"...? Skinuti klipovi sa YT na kojima ljudi ispadaju budale.
Sve to zašrafljeno produkcijski do panja! I...? I super gledanost... Voi-la!

Hvala ti svakako na sugestijama, imaću ih na umu!

Bockie is offline   Reply With Quote