View Single Post
Old 10-10-2016, 12:27 PM   #2
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: koji DAW preporuke

Pa ako kreće od nule, praktično, svejedno mu je koji će softver početi da uči, zar ne? Ovo kažem jer je manje više u svakom moguće doći do cilja, bilo da je reč o produkciji muzike, neke radiofonične, dramske forme i tome sl.
Moje lično mišljenje je da su razlike u kvalitetu eksportovanih fajlova više tu da bi na forumima bila još jedna "večna" tema, nego što su one zaista očigledne, i važne.

Elem, na Rumskom ćeš pronaći mali milion tekstova "za i protiv" nekog određenog programa, jer, najčešće, reč je o subjektivnim stavovima ljudi koji su se izveštili da u datom softu postignu rezultat koji žele, te je vrlo teško proceniti da li se na mane nekog drugog žale iz realnih razloga ili preovlađuje njihova slabost (lenjost, nedostatak želje) da kao i za sve drugo novo u životu, troše svoje dragoceno vreme.

Moja preporuka, koja polazi od toga da ne govorimo o kupljenom softveru, je 64bitni Presonus Studio One 3. Reč je o programu koji razvijaju ljudi koji su, koliko znam, svojevremeno imali veze sa razvijanjem CuBase-a, pa je puno toga preuzeto, puno toga unapređeno, a podosta i inovirano.
Takođe, ništa manje važna stvar, naročito ako se kreće od nule, je i to da Studio One ima izvanrednu podršku kada je reč o tutorijalima, tako da je vrlo lako ući u materiju, naravno, uz puno vežbe, jer je to jedini recept da nam određeni sled radnji postanu rutina i veština.

Znam da ovde ima i onih koji se kunu u Reaper, i siguran sam da ni takav izbor ne bi bio greška, a ukoliko je reč o legalnom softveru, onda bih preporučio CuBase.