View Single Post
Old 26-08-2016, 11:18 PM   #12
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: zasto toliko para? sf11

iPhone 5s nema za 200 jevropejki! U mom slučaju ima za 350 (kupljen u Ljubljani), možda negde ima i jeftinije od toga, ali ne verujem da je to neka značajna cifra.

A zašto sam ga kupio? Prvo, bila je to jedna od retkih situacija u poslednjoj dekadi da mi dvesta, trista evra gore dole ne igra nikakvu ulogu. To je ključno! Eto, namestila se šljaka, i to je to.
S druge strane, ne volim velike telefone, pa su otpali svi isti i bolji kojih za ovu lovu ima na tržištu. A opet, kad već lamentiram nad ovim, šta će mi snimanje u 4K rezoluciji na mobu? Za indie, amaterske, studentske (demo) poduhvate, bar moja logika i iskustvo kažu tako, ovo nije potrebno. Sabrao sam dva i dva (obično sabiram jedan i jedan), pogledao tuđe raw sample klipove, fotke, uživo mi se učinio jedini koji je dovoljno kompaktan a sa takvim kvalitetom uradaka, prelomio, i kupio. I veoma sam zadovoljan. I baš me briga da'l je na njemu jabuka il' kruška. Ubacio sam ga u neku drečavo plavu kinesku futrolu sa preklopom od 350 dindži, i jupiiii... Teraaaaj!!!

A što se tiče softvera i tih nekih nelogičnih oscilacija u cenama, šta ja znam. Sve što koristim je besplatno, i svestan sam da ukoliko bih plaćao, verovatno bih drugačije i razmišljao, a ovako, sa neograničenim konforom, ipak se odlučujem za Sound Forge i Audition kada je reč o osnovnom editingu, pre nego za CuBase. Sitnice su to, i nema dileme da su stvar ličnog osećaja, ali, recimo, Sf mi je ubedljivo najbolji za cutovanje, dok mi je Audition neuporedivo bolji za ručno envelopiranje. Selektuješ deo fajla, pojavi se volume control iznad selekcije, pojačaš, smanjiš, zero crossing odradi savršeno svoje, i kad uđeš u rutinu, ukapiraš da u svakom drugom programu na tu bezveznu stvar, koja je neminovnost, ti u stvari gubiš vreme.
Jednako kao što ti ne pada na pamet da se sa znanjem rada u Cb upuštaš u višekanalnu montažu zvuka u Au. To je tamo toliko trapavo, nezgrapno i koloritno iritirajuće, da im džaba sve.

Ko zna, možda upravo ovakve sitnice zasnovane na potrebi, a onda i na ličnim afinitetima, i samoj industriji daju slobodu prilikom formiranja cene, pa postoje ti neki antagonizmi između Wavelaba i CuBasea, Sound Forgea i Acida? Nećemo to nikada saznati.