View Single Post
Old 15-07-2016, 11:51 PM   #23
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Kako zapravo treba da zvuci pesma?

Vidiš, ja sam u sedmoj godini već sedeo za miksetom, doduše televizijskom, pa sam u živom programu pomerao slajder... za onaj animirani aviončić koji je proletao tokom emisije "Znanje - imanje"......valjda sam još tada bio "kupljen"... '88.-9. ...

Eh, bila lepa "pokojna" zgrada TVNS...

Vidim i da Arthur i dalje revnosno i bezrezervno prati, i još gore - reaguje na moja razmišljanja...

A ja ću i dalje ostati u svom uverenju da na pitanja "kako da dobijem strava zvuk" odgovorim kako već jesam, ali isto tako pomoći nesebično kad god postoji nešto konkretno... Toliko, koliko znam...

Mada, ponavljam, ovaj forum je javno mesto, i više sam se obraćao drugim "žrtvama" koje na žalost znaju daleko, daleko manje od samog autora threada, ali isto razmišljaju. Ipak je čovek muzičar sa iskustvom itd...

Dakle, zaista imam samo dobru nameru i stojim na raspolaganju, svim slobodnim vremenom - svima na forumu...

A evo i povratka na temu:

Pomenuti Genelec... Ja nemam neko dobro mišljenje o toj kutiji. Možda bi pre imalo smisla imati taj monitor za neku moderniju elektronsku muziku gde je zvuk manje važ...k..kah, kah, khm,...uh... gde su khm...šira shvatanja dobrog zvuka.

Sa druge strane, takođe je bitno koliko poznaješ kutije na kojima radiš, kakve god one bile!

Slušao sam nekoliko radova člana Moglija, koji je tada na nekakvim PC-nešto 2.1 potpuno kućnim kompletima izbacivao mnogo više od "korektan" zvuk. 20X ujednačenije i stabilnije od mnogih za koje znam da imaju kojekakve krk-ove, jamahe i čuda, dakle mnogostruko skuplje sisteme.

U startu je dakle preporuka da slušaš što više muzike koju inače slušaš svuda, upravo na pomenutim kutijama. Obrnuto takođe. Da znaš kako rade, da stekneš "poverenje" u iste, odnosno saznanje kako će se zvuk ponašati drugde kada "tako i tako" zvuči na njima.

Monitori ne služe da daju lep , nego "tačan" zvuk. Ili bar za početak, saznanje o tome.

Bockie is offline   Reply With Quote