Odabir opreme je manji problem, sa svim navedenim mozes napraviti pristojan snimak. Veci je problem sto ne znas sta te sve ceka i koji su potencijalni problemi koje ces sigurno imati. Ne znam odakle da krenem sa nabrajanjem stvari koje su vrlo bitne... od drzanja boom-a i parazitske buke u snimku koju pravi cak i vrlo mali i neoprezan pokret ruke, pa kad se preklopi sa dijalogom, divota

Cak i RX tu jedva ispegla to. Takodje vrlo je bitno znati gde se snima (pretpostavljam da znas

), pa spram toga opremu planirati (ako si vise dana u prirodi, problemi sa baterijama itd).
Najveci problem je ekipa sa kojom radis i to kakvi su ljudi generalno, dal su timski igraci i profesionalni, ili oni kontra tome (kojih ima u svakoj nezavisnoj produkciji, pogotovo na Balkanu), da li i koliko reditelju znaci zvuk uopsteno u filmu, na koje je sve kompromise spreman kad je kvalitet snimka u pitanju itd. (dobar primer za to je film "Gori moja gospodjice" od Formana. U scenama kad je bal i kad se plese, svi glumci su bili izuveni, u carapama, njih 200 jbt, da ne bi bilo kloparanja u snimku itd). Tako nesto sigurno neces doziveti, a veruj mi, kada se snima na setu, smetaju i najmanji krcici zvukici, koje neko od brojne ekipe uvek pravi, uvek, i sto je najgore, to se skonta tek kad udjes u montazu zvuka i post...
I na kraju tvoj posao se svede, vecim delom, na peglanje pozadinskog suma i krpljenje rupa, a na kreativnost, onu pravu, zaboravi... Daleko od toga da zelim da te obeshrabrim, ali ako je ovo prvi film na kome radis, onda budi spreman na mali koshmar. Da sam na tvom mestu, uzeo bih sa rezervom ceo posao i ne bih bas garantovao full ludilo kvalitet, kakav svaki pa i najmanji reditelj ocekuje, jer svi oni gledaju holivuCke filmove i zele isto to, a produkcija i novac kojim raspolazu su neuporedivo manji... A kao najveci problem stoji neznanje i neiskustvo kojim obilato raspolazu, pa misle da "na kompjuktoru se sve to ispravi", ili ona poznata "to cemo srediti u montazi

". Nadam se da sam ti barem malo priblizio situaciju koja te sto posto ceka... Trenutno se cupam iz jedne takve, iako nisam bio snimatelj, vec radim samo post... sto je jos gore