Quote:
Originally Posted by Igor
Da se razumemo, isti ja, koji ovo kucam, kritikovao sam na ovom forumu Apple-ove gedžete, jer mi nije bilo jasno zbog čega su u odnosu na konkurenciju skuplji. Činilo mi se, a i danas mi se čini, da kvalitet završne obrade i održavanje renomea kompanije ne bi trebalo da toliko podigne cenu proizvoda, jer realno oni imaju konkurenciju na današnjem tržištu. No, u međuvremenu sam shvatio/saznao da je Apple zatvoren koncept, centralizovan, i da se zapravo to, takođe, naplaćuje, jer jeste, ili bi makar trebalo da bude, garant kvaliteta.
|
Pa sad... postoji podosta skupih, dobro napravljenih i moćnih android telefona. Jednostavno, kvalitet je obično garantovan cenom zvao se on Apple, Samsung, Nexus ili kako god već.
E sad, u mobilnom svetu postoji gomila korisnika kojima je bitno samo da telefoniraju, pregledaju poštu, otvore neki dokument i slikaju mačku dok sere, da bi to okačili na sve društvene mreže koje postoje. Za njih je ulaganje u bilo koji iOS uređaj čisto bacanje para, jer za njih u Apple svetu ne postoji dovoljno jeftina (smislena) opcija, a bilo koji ne-iOS telefon od €60 (ili za DŽ uz postpejd paket) radi praktično isti posao. Uprkos tome, lično u svom okruženju poznajem ihahaj ljudi koji imaju iPhone 5s i ne koriste ga
ni za šta drugo osim ovog gorenavedenog.
Kad se sve sabere i oduzme, nov pametni telefon sa Samsungovim znakom možeš da kupiš već za šezdesetak evra, a sa Appleovim baš i ne. Elem, kad imaš iPhone to znači da si
garantovano ozbiljan lik kome je stalo do kvaliteta, a i da si
garantovano uspešan, pošto inače ne bi imao novaca da taj kvalitet priuštiš. I da će tvoja mačka biti najlepša na Fejsbuku. Otprilike u tome leži cela poslovna logika firme Apple. Pošalješ drugima poruku o sebi, a i samom sebi kad se pogledaš u ogledalu. Kad pak šetaš Samsung ili LG od 4.5" nisi baš jasan, jer je njihov odnos cena najskupljih i najjeftinijih modela ~10:1, dok je kod Apple-a ~3:1.
Naravno da postoji razlika između tebe, Vrača, Rhina i sličnih s jedne strane, i one četiri petine (ili devet desetina) drugih koje sam pomenuo maločas. Ali ja ne o vama, nego o kvalitetu, Apple-u i tome sličnom
Pozdrav,
Vasa