Nije da nisam i sam imao nameru da kupim iPhone pre nego što ga dobih na poklon. Hteo sam ga jer mi se jako dopala mogućnost, ja bih to nazvao, dizajnerskog skiciranja, hvatanja vizuelnih/grafičkih beleški, koje se uz dobru ideju, u hodu, mogu izdići na nivo kvalitetnih marketinških poruka, ili u daljoj obradi na desktopu iskoristiti za nešto drugo.
Istorija priče ima svom mini-obrt u trenutku kada sam u jednoj ljubljanskoj radnji došao do trenutka da iz džepa izvadim lovu za 5s (toliko sam bio spreman da dam). Druga opcija je bila da nadogradim DSLR jednim širokougaonim objektivom, što mi je bila davnašnja želja, i odlučio sam se ipak za 10-18 mm staklo. Nisam se pokajao. Naročito ne posmatrajući to iz današnje perspektive, kada imam i jedno i drugo.
Ovaj mališa mi odgovara jer u odnosu na skoro 100% drugih mob. telefona u malom pakovanju nudi odličnu rezoluciju ekrana, dovoljno dobar kvalitet fotografije i dovoljno snage za "on the go" procesiranje. Sve to, naravno, srče bateriju brzo, ali u odnosu na druge mob'tele ova se, čini mi se, brže i puni.
Ne odgovaraju mi veliki mobilni telefoni, bez obzira koliko bili "moćni", to je, prosto, subjektivni afinitet.
S druge strane, uviđam da tableti tipa iPad pro postaju vrlo ozbiljni alati, i sad sam već ubeđen da je samo pitanje vremena kada će im performanse biti takve da će rad sa keyframe-ovima, odnosno automatizacija i sve što uz nju ide, biti normalna stvar, odnosno da će to biti standard u kreativnom postupku, umesto današnjeg rada sa templateovima i drugim polu-gotovim rešenjima.
Da se razumemo, isti ja, koji ovo kucam, kritikovao sam na ovom forumu Apple-ove gedžete, jer mi nije bilo jasno zbog čega su u odnosu na konkurenciju skuplji. Činilo mi se, a i danas mi se čini, da kvalitet završne obrade i održavanje renomea kompanije ne bi trebalo da toliko podigne cenu proizvoda, jer realno oni imaju konkurenciju na današnjem tržištu. No, u međuvremenu sam shvatio/saznao da je Apple zatvoren koncept, centralizovan, i da se zapravo to, takođe, naplaćuje, jer jeste, ili bi makar trebalo da bude, garant kvaliteta.
Nije da bih voleo da mi telefon liči na gusle, ali mi je ovo oko kvaliteta uvek bitnije od toga kako izgleda.