ljudi evo da podelim moje iskustvo

radjena je pesma kod mene u studiju pre 3god, pro bono, snimljen je spot, okacen na tjub na kanalu u mom "vlasnistvu", takav je bio dogovor u smislu samo okaci spot kod tebe kad smo vec ovde radili sve... ja sam hteo da spot monetizujem itd, kao i ostale pesme koje sam monetizovao, medjutim stiglo mi je neko obavestenje da moram da dostavim sve valjane dokaze o materijalu, dakle- ko je kompozitor, ko je autor, ko je svirao muziku, ko je producent pesme, ko je izdavacka kuca iliti bolje receno produkcijska kuca, puna i artist imena izvodjaca, puno ime kamermana, itd itd... ja sam naravno popunio to iako mi je delovalo cudno, stavio umetnicka imena i puna naravno, ime studija, produkcije (satro) itd i dobio poruku bicete obavesteni... posle 2 dana mi je stigla poruka da moram u roku od 14 dana da dostavim sve izvode firmi, neke katalogizacijske brojeve gde je pesma zavedena, registarske brojeve firme koja je snimila spot,ugovore izmedju mog studija i izdavaca, izmedju producenta i ovog cija je pesma i jos trista cuda itd i ja sam se naravno nasao u nebranom grozdju jer niti imam registrovan studio, niti taj izvodjac ima registrovano ime niti taj koji ga je snimao kamerom (koji je isto uradio to na drugarskoj osnovi ko i ja) ima nesto sem svog umetnickog imena koje je sam sebi dodelio i opet sam naveo sve sto sam mogao da je to "amaterski autorski rad" da nema nikakvih ugovora koje sam trebao da skeniram i da uploadujem itd, da bi mi javili da ne moze da se monetizuje jer nisam ispostovao rok za dostavu...
ja sta cu, zajedno sa doticnim izvodjacem procitamo, slegnemo ramenima kazemo nema veze tu je pesma i spot, makar to nisu uklonili (jer nekad pesme sadrze neki sempl pa ih tjub odma i blokira)...
vreme je proslo, taj spot sad ima preko 3 miliona pregleda, jer je u pitanju rep stvar koja je zazivela kod klinaca, ja centa nisam dobio na kanalu, pitanje koliko bi imao samo od toga, jedino sto sam dobio to su sabskrajberi koji slusaju verovatno takav rep ili hiphop, i sto su pritom mozda cekirali jos neke pesme na kanalu, pa mozda tamo kliknuli na reklame... adsence jedva neka sica nedovoljno ni da se podigne

bukvalno je ispalo, da je pesma dobila maha, bas ono sto treba ali da se nije naplatila...
bruka, znam...

nije mi nesto krivo zbog novca, ne verujem ni da je to nesto puno, jedino zbog cega mi je krivo je sto sad ne znam ni sta trebam da uradim kad sledeci put kacim neki spot (koji mozda zazivi)...dal da registrujem firmu, dal da teram tog koji snima spot da registruje fotoaparat , pojma neam