Quote:
Originally Posted by LA-2A
Zanimao me je i Reaper neko vreme, ali se nisam osecao komforno u njemu, previse nekih opcija i podesavanja koje su me samo zbunjivale (plus me ni vizuelno nije privukao), a ja sam navikao na cubaseov key commands koji postoji u S1 kao opcija.Vec sam naveo da sam koristio cubase5 koje je iz 2007 godine, tako da nema smisla porediti softvere koje deli skoro jedna decenija.
|
To sve za Reaper stoji jbg... Treba se privici, ja sam se toliko privikao na default temu recimo na njemu tako da recimo novi izgled u v5 me je potpuno zbunio i vratio sam temu sa cetvorke... Tako je ima puno svakakvih (meni nepotrebnih podesavanja), takodje preko 10 godina radim u Cubase-u (od VST 5) i takodje sam bio naviknut na key commands, ali su mi neke stvari smetale (sta ce mi zoom na g i h, vise mi se svidjaju strelice)... U Reaperu je dobro sto sve moze da se promeni, tako da sam sve prilagodio svojim potrebama i kako je meni logicno, zapamtio mapu sa svojom temom i to je to... Reaper ima neke bolesti, skoro se desilo da mi je prilikom snimanja snimak zurio (?), izgleda da je pogresno izracunao delay kompenzanciju jer sam u toku sesije promenio buffer u control panelu, tako nesto sa Cubase-om mi se nije desavalo npr...
Svaki softver je dobar za sebe... Bitno je samo da ne koci process i da ne odvlaci paznju na neka nebitna podesavanja itd...
Npr, od kako je Reaper dobio VCA fejdere, ne mogu da zivim bez njih, ali pain in the ass je da se setup-uju (verujem da postoji neki macro?).
Cubase, recimo do skora nije mogao da u samom aranzmanu podeli stereo traku na dve mono (ili jednu, ako hoces levu ili desnu stranu), bez ponovnog importovanja, mislim da sad moze ? Reaper to radi u sekundi, a cini mi se da i S1 v3, pored svih mogucih transform funkcija nema nikakvu funkciju da u samom aranzmanu deli stereo trake u mono (moze kroz njegov browser). Pro Tools to ima odavno, a meni je recimo bitno, da ne gubim tonu vremena na to.
Kod Reapera recimo grafika na plugin-ovima zuri sto vise pluginova stavite i sto komplikovaniji routing imate, to bas smara, mada sam poceo da ignorisem potpuno...
Treba mnogo da se cacka po podesavanjima da bi se optimizovao za masinu i za nacin rada onoga ko ga koristi.
S1 i dalje ima uzasno spor horizontalni skrol, i jos uvek nema (a da li ce ikada imati) hand tool (kao cubase) za panovanje ekrana. To me jako odbija, van toga, pocinje da deluje kao ozbiljan konkurent Cubase-u. I sto se mene tice sa hand tool-om bi mi bio idealna zamena za Cubase i kupio bih ga iz momenta jer nema dongle. Ocekujem da ljudi u Srbiji masovno predju sa piratskog C5 na Studio One.
A da, Studio One nema heal funkciju, ako ste recimo presekli neki audio pa zelite da ga "zalecite", glue u Cubase-u do verzije 7 je to radio automatski, a sada vise ne, vec uvek pravi kontejner(osim ako nisu vratili) ...
Sve su to sitne stvari i detalji, pa ko kako voli...
Ali definitivno mislim da za 50$ i ono sto nudi, a nudi mnogo, Reaper zasluzuje da ga svako ima makar kao backup DAW