View Single Post
Old 02-01-2016, 03:30 PM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Analog summing na "običnom" mikseru?

Sad tek vidim sledeću stranu.. na neki način mi je drago što smo pokrenuli malo forum, i bar neku temu, ali opet.. mogli smo bolju priču da nađemo

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
@HeatMan:
1) Kakve veze imaju jitter i ITB sabiranje? To su dve sasvim odvojene priče, nema smisla uvoditi jitter u ovu temu. On ima veze sa D/A konverzijom, nikako sa onim što se dešava u digitalnom domenu.

2) Ako miks posle dvadesetog kanala počinje da se „gužva” ja bih pre krivio gain staging kroz pluginove, aranžman i sam miks nego ITB sabiranje.
Kao što rekoh, možemo kriviti hiljadu stvari, ali isto tako možemo i biti realni i pričati o tome šta neki klijenti traže i koliko smo mi praktično izvršitelji radova. I opet se skreće sa teme, jer se ovde priča o sabirnicama.

*to se tiče jittera, one znam što si se njega uhvatio kad je to samo jedna od stvari koju sam rekao. On se rešava boljim klokingom, koji sam pomenuo ranije jer sam pitao da li se slažu da postoji razlika i potreba za boljim clockom ako se radi digitalno, pa sam pomešao trista stvari od jednom u rečenicu...
Ali u svakom slučaju postoji zaokruživanje.

Kada bismo mi radili filmsku muziku (a siguran sam da većina nas to ne radi) apsolutno bih rekao beži od analogije što pre. Jer u pitanju je veći dinamički raspon.

Mi u modernoj popularnoj muzici imamo manje dinamike.. Radi poente, banalizovaću i reći da je to maksimum 12 db dinamike, što su 2 bita. U ta dva bita bi trebalo da stane mnogo informacija, i konstantno se dešava gužvanje i zaokruživanje na najbliže cifre. Analogiju boli dupe za dinamiku samo ako je iznad šuma, i ako je ne teraš u crveno.

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
P.S. E da, sabirnice s karakterom OK, nemam ništa protiv karaktera, trafoa i sličnog, ali mislim da je sve to korisnije imati PRE obrade signala (EQ, kompresor, AUX send), a ne na kraju lanca. Mislim, ovako ispada da filtriram „beskarakterni” vokal i tako bez karakrtera ga šaljem u reverb (dilej, *KK), a onda očekujem da Neve ili Chandler urade svoj mojo i onda to bude do jaja. Ne razumem, ali dobro, ja sam ionako lud.
Nisam to ni rekao. Ne postoji "dojajator", niti su summing boxovi to. Najbolje bi bilo da se svaki stage radi na način na koji bi trebalo. Napraviti dobar sound od početka, oblikovati ga, i napraviti još boljim u mixu. Ako na kraju sve to sabereš i ne dobiješ ono što si radio, onda imaš problem sa sabiranjem. To je poenta. Iliti ako sve vreme radiš i dodaješ stvari koje ti npr klijent traži ili pesma zahteva, a to kreće da se gužva sa drugim stvarima, i ni jedan eq, reverb, saturator, ili čak promena boje instrumenta ti ne pomaže, onda se uhvatiš kako sediš i pokušavaš da rešiš problem koji ne možeš rešiti. Ubijaš svoju kreativnost, a u očima klijenta ćeš ispasti nesposoban i bezobrazan što nećeš da pratiš njihovu volju iako sam znaš da nije tako.

To je ono što pričam, na milijardu i jedan način možeš dobiti hiljadu i jedan efekat, i da to bude dobro, odlično ili dovoljno dobro. pitanje je koje ćeš kompromise praviti i šta na kraju krajeva želiš. Da bi snare u mixu zvučao kao da je snimak iz osamdesetih možeš ga triggerovati sa već napravljenim snerom, ili možeš snimiti dobro nešto što se koristilo na tim snimcima, i koristiti tehnike koje su oni koristili (beli ili pink šum). Odluka je na tebi, jer svako od nas pravi pesme, mixeve i sam studio po svojim merama i potrebama za njegov workflow.
HeatMan is offline   Reply With Quote