sedim i razmišljam ko je ovde lud
Prvo što moram da vas pitam je, da li ste ikada radili na npr digitalnom desku, ili sa gomilom neke digitalije, i da li ste osetili potrebu za dobrim clockom? Da li vam je to važno?
Toliko testova po netu, toliko priče o tome, a vi ste toliko protiv toga..
1. Nećeš dobiti zvuk ssl-a tako što ćeš uključiti ssl plugin na svakom kanalu. Dobićeš da taj kanal možda malo vuče na taj "zvuk". Iako ja nisam čuo ni jedan plugin osim uadovog da se pribiližio tom soundu, probao sam istu postavku mixa na ssl-u i kod kuće sa waves pluginovima, i prosto ne zvuči ni slično. Sa uadom sam dobio približne rezultate, ali samo kada soliram kanale.
Nakon toga sam shvatio npr koliko skoro svaki waves plugin deformiše signal, i otprilike u tom periodu sam deinstalirao waves jer prosto ne radi posao. Ali to je d(r)uga priča
Sa druge strane, nije poenta samo popaliti pluginove ssl-a na svakom kanalu, nego ono što se dešava nakon toga. Preslušavanje (crosstalk), kašnjenje signala u mikrosekundama koji prave "fazne" poremećaje i čine mix prosto prirodnijim, pa saturacija i harmonska distorzija, odziv na tranzijente, itd itd. To je sve ono što se dešava unutar celog stola, a ne samo na jednom kanalu.
Digitalno sabiranje je podložno jitteru i klasičnom kompjuterskom "zaokruživanju na najbližu vrednost". Što više kanala, to više grešaka. Prosta je računica.
Ljudi (iskusniji, pametniji) kažu da je to osetno već iznad 15 kanala koji idu simultano. Ja mogu da kažem da ja primećujem da primećujem to iznad 20 kanala, i da mi smeta i zvuči nerealno. Toga kod analognog summinga nema. Ni na velikim deskovima, ni u summing boxovima.
Slažem se sa tim da bi trebalo sve raditi u "old school" maniru, i krenuti od samog trekinga, ali i u ovome su osetne razlike. I slažem se da postoji dodatna degradacija zbog duple konverzije, ali konverteri su sve jeftiniji i sve bolji, pa sada možemo pričati o razlikama, a ne konkretno o degradaciji. I sad, ako već pričate o placebo efektu, interesuje me da li ste zaista napravili test?
Ako ne čujete razliku, uzmite ta dva eksporta, i obrnite fazu. Ako u višku dobijete samo šum, onda ste u pravu. Ali to nije slučaj, jer kao što rekoh, probao sam za svoju dušu jer sam pokušavao da se ubedim u to da su mi miksevi prosto loši i da mi analogni summing ne bi pomogao. Na moju žalost, to nije slučaj.
Na kraju krajeva, uvek je bitna pesma. I samo pesma, ali ako pričamo o audiofiliji, hajte da budemo iskreni

Unutar dawa se ne može dobiti tolika dubina slike kao prilikom analognog summinga. Novija sam generacija, pa je čudno što to kažem, ali to je izvučen zaključak iz mog empirijskog iskustva. Nemam iskustva sa mnogo digitalnih miksera, ali ono što sam imao prilike da probam, razlika između njih i dawa je samo u nijansama.
I ne znam zašto svi uzimaju taj ssl kao najbolju stvar ikad, kada mu je eq neprijatan, i preampi su hladni. Jedino što po mom skromnom mišljenju na njegovom channel stripu valja je dinamika, i to je to.

postoje i drugi stolovi, kao i drugi summing boxovi.