View Single Post
Old 31-12-2015, 06:12 PM   #13
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Analog summing na "običnom" mikseru?

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
To...i činjenica da je malo muzike rađeno u studijima koji poseduju 32 kompresora, 32 reverba,32 zajebajzera... Svaka od tih sprava je koštala krvavo...

Zato često kažem danas ljudima koji hoće "analogniji miks" - Uradi ceo preojekat sa 3 kompresora...Jednim reverbom...još eventualno jednim dilejem...osnovni DAW-eq... pa mozgaj gde ćeš koji da koristiš, i sa čime šta sme zajedno itd... I vid' sad zvuk...?! Aha...!
ili jednostavno postavi ssl channel strip na svaki kanal, mix buss kompresor na master i eto ti SSL pa napravi od toga sta mozes. Mada generalno mislim da ljudi najvise prave gresku kod snimanja jer ako hoces "analogni" miks onda napravis vec sa opremom prilikom usnimavanja taj analogni vajb koji ti treba a ne da se vodis logikom sredicemo to kasnije sa pedeset plaginova daj samo da snimimo. Prave se pocetnicke greske svuda i plase se ili ih mrzi da eksperimentisu pa kasnije ocekuju da im sve zvuci kao da ih je Bob Clearmountain producirao. Ne moze niti ce ikada moci.

uglavnom Bockie je ubo poentu po meni. Ti tejp plaginovi nisu losi (TB reelbus mi se recimo dopada) i ja ih recimo koristim za wow i flutter efekte ako negde zelim malo nelinearnosti. Ili ako hocu boju koju daje onda ga bacim na send i doziram koliko zelim po kanalima. Isto vazi i za lampe i druge saturatore. Ne radi sve lepo svuda i u celom frekventnom opsegu a i sama distorzija zvuka je stvar ukusa. A za sabirnicu iskreno mislim da je apsolutno nepotreban komad opreme i po meni kao sto ste vec rekli predstavlja potez kojim neko pokusava da opravda svoje (ne)znanje. Ali ako to nekoga radi ok. Placebo efekat je cudo na kraju krajeva cak i da to radi tu neku magicnu separaciju sta ce mi? muzika se valjda slusa kao celina a ne kao skup sto snimljenih kanala. Uvek cu da odaberem onaj miks koji mi zvuci uzbudljivije i koji me radi od onog koji je kao tehnicki ispravniji i tako valjda svaki mikser zvuka treba da razmislja.
kVu is offline   Reply With Quote