View Single Post
Old 28-12-2015, 02:42 PM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: savet za mnooogo spušten štim

Quote:
dakle imam nekog standardnog ibaneza sa flojdom i potrebno je da snimim neke power chords ali štim mora kompletno biti spušten za 7 polutonova, dakle da E žica postane A. Imate li neki savet koji set žica kupiti i eventualno šta još uraditi a da to sve zvuči utegnuto?
Na tvom mestu možda ne bih spuštao sve za istu vrednost tj spustio bih tako da je štim tako da je najdeblja žica spuštena za kvintu a sve ostalo za kvartu. To jest, kao da Drop - D štim spustiš za kvartu.
Note će ti biti (od deblje ka tanjoj žici)
A, E, A, D, F#, H (tj američko B)
E sad debljina je relativna stvar. Meni su 6 debljih žica sa sedmožične gitare upravo ovih 6 tonova, a za to uzimam 9 - 46 komplet i odvojeno kao sedmu žicu 60 ili 62.

U tvom slučaju, mislim da nešto ovakvo radi posao:
http://www.daddario.com/DADProductDe...a_Heavy__12_60
A ako baš moraš da spustiš sve za kvintu dole umesto ove varijente koju sam ti pomenuo gore, onda možda nešto što je još malo deblje:
http://www.daddario.com/DADProductDe...e_Light__13_62

Da ne navodim sad redom sve komplete ostalih brendova, u principu traži nešto gde ti je oko 12 najtanja žica (13 ako ih sve spuštaš za kvintu) a najdeblja bar oko 60.

Čisto da znaš iz kog ugla pričam, lično preferiram da su mi gornje žice tanje za bending a da su deblje stabilnije u štimu, zato na običnom štimu koristim 9 - 46. Dakle da znaš da ne volim stravično predebele žice, pa su ti ova dva kompleta koje sam naveo negde minimum da ti štim bude stabilan kad si naštimovan nisko. Mislim da ćeš imati problema da ti kod udarca žica ide značajno iznad štima ako staviš išta tanje od toga. Ako imaš floyd, a ovo ti je samo za snimanje, predlažem ti da uzmeš neki kockast komad drveta i obradiš ga tako da ti tačno zaglavi floyd sa zadnje strane da ne bi morao da se drndaš sa balansiranjem bridge-a i zavijanjem šrafova nazad pa opet vraćanjem ako ti posle treba drugačiji štim.

Last edited by Dushan_S; 28-12-2015 at 02:45 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote