View Single Post
Old 06-12-2015, 06:04 AM   #2
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Default Re: Cubase 8 izlazi danas

U najmasivnijim projektima koje sam do sada radio na Cubase 8, moj CPU nije presao 70%, niti je potrosnja unutar Cubase dosla do 90%. Evo ti primjer jednog od projekata, post produkcija koncerta, koja se privodi kraju. U projektu je oko 80 trakova, + grupe + plugini + video prozor.

U task manageru, zauzece CPU-a varira izmedju 16 i 30%, dok je unutar Cubase, zakovan tu gdje se vidi, na nekih 25%. Bez prelazenje preko toga, bez spike-ova. Asio buffer size 256, latencija 5.8ms.

Jos jedan primjer. Takodje veci projekat, sa CPU oscilacijama unutar tm-a od nekih 20 do 41%.

Unutar Cubase, potrosnja blago varira jedino prema dole, i ovo na slici je PEAK zauzeca. Takodje bez ikakvih anomalija, isti buffer size i latencija.
U mom slucaju, ja stvarno nemam na sta da se pozalim. Evidentno je da odredjen broj korisnika ima (velikih) problema sa tim, kako na WIN tako i na OSX platformi, kod drugih je stanje isto kao i u prethodnim verzijama, kod trecih imaju poboljsanja. Moje misljenje je da su dobar pomak napravili, ali da je Cubase sam po sebi jako osjetljiv (preosjetljiv) na stanje unutar sistema - od BIOSA, drivera chipseta, pa do samih pluginova. I da je to mozda i najkriticnija stvar koja i dovodi do svih ovih nebuloznih stvari, da Cubase na fakticki dva ista racunara ne radi isto (npr). Svakako je ovo oko CPU potrosnje stvar za mozganje, i smatram da korisnik koji je vec platio nesto, ne mora da brljavi po racunaru i da umjesto rada sa muzikom, vise naginje informaticaru. Ali nazalost, situacija je takva kakva je.
Sky Net is offline   Reply With Quote