Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Nego: ako želiš da relativizuješ "usavršavanje", naravno - nešto što je za nekog veština, za drugog može biti bezvredno, ali ja vidim audio svet kao istovremeno kreativnu, ali i uslužnu delatnost, gde postoji mogućnost da se vidi da li je neko objektivno dobar, jer treba učiniti mušteriju zadovoljnom.
|
Relativizujem jer mi iskustvo veli da je sve to relativno i da je nemoguće objektivizovati nešto što se zove pop kultura, i što je po svojoj definiciji podložno promenama iz dana u dan, kako god se kretala trenutna struja narodnog ukusa.
Nije me sramota da priznam da ne znam šta je objektivno dobar zvuk ni šta je objektivno kvalitetan zvuk, jer sam se raznoraznih dobrih zvukova naslušao, a svi su bili različiti. Neki nisu imali basa, nekima su falili tranzijenti, neki su bili puni falša, a mnogi među njima su bili i ostali važni za ono što zovemo istorijom muzike. Kako inače objasniti da zvuk bubnja Džona Bonama i dalje teoretski figurira kao neki benčmark iako taj bubanj „objektivno” posmatrano zvuči bedno u odnosu na bilo koji tezgaroški miks CLA? To bi otprilike bilo i objašnjenje slučaja Madam Piano, ili bilo kog wannabe „svetskog” slučaja, bez obzira na to što se i svet i „svetski” parametri menjaju iz dana u dan.
Sve ono što danas zvuči do jaja sutradan zvuči ko kurac, ali to uopšte ne znači da zvući lošije
Pozdrav,
Vasa