Quote:
Originally Posted by awacs
+10
E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.
Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao  ), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal  Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.
Pozdrav,
Vasa
|
Tako je, naravno uz sve te probleme koje si pobrojao, moji najveći problem je što 99% ljudi u žanrovima kojima se ja bavim se snimaju sami u improvizovanim malim "gluvim" sobama, sa akcentom na malim, i uvek imam, ja mislim da je to komb filtering od malog prostora (?) ili šta već, gomilanje u nekim niskim frekvencijama (zvonjavu), I onda moram gomilu stvari da čistim hirurski EQ-om da bi postalo jasno, a kad se previše očisti onda pa vokal postane plitak, i to je začarani krug, a snimanje ponovo u normalnim uslovima ne dolazi u obzir...
Skoro da mi je svejedno koji se mikrofon koristi, koji audio interfejs (za to me baš zabole), preamp, samo dok je soba u kojoj se snima prihvatljiva, dok nije plakar.
Često volim da im pošaljem ovaj članak, a i na fejsbuku praktikujem da ga kačim jednom u par meseci:
http://realtraps.com/art_booth.htm
A kako to veze ima sa temom, pa ima jer mi je upside - down mixing u tim slucajevima nemoguć, a nakon što očistim vokale od svega i svačega, onda mi je teško da posmatram pesmu kao celinu, već gledam kako da instrumente uklopim a da ih sklonim sa puta vokalima i kako da sakrijem mane snimka...
Onda kad završim miks i pustim klijentima dođe zahtev "Jel mogu vokali da budu glasniji?", al to je već druga priča