View Single Post
Old 29-09-2015, 07:30 PM   #8
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: 5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
+10

E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.

Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao ), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.

Pozdrav,

Vasa

Tako je, naravno uz sve te probleme koje si pobrojao, moji najveći problem je što 99% ljudi u žanrovima kojima se ja bavim se snimaju sami u improvizovanim malim "gluvim" sobama, sa akcentom na malim, i uvek imam, ja mislim da je to komb filtering od malog prostora (?) ili šta već, gomilanje u nekim niskim frekvencijama (zvonjavu), I onda moram gomilu stvari da čistim hirurski EQ-om da bi postalo jasno, a kad se previše očisti onda pa vokal postane plitak, i to je začarani krug, a snimanje ponovo u normalnim uslovima ne dolazi u obzir...

Skoro da mi je svejedno koji se mikrofon koristi, koji audio interfejs (za to me baš zabole), preamp, samo dok je soba u kojoj se snima prihvatljiva, dok nije plakar.

Često volim da im pošaljem ovaj članak, a i na fejsbuku praktikujem da ga kačim jednom u par meseci:

http://realtraps.com/art_booth.htm

A kako to veze ima sa temom, pa ima jer mi je upside - down mixing u tim slucajevima nemoguć, a nakon što očistim vokale od svega i svačega, onda mi je teško da posmatram pesmu kao celinu, već gledam kako da instrumente uklopim a da ih sklonim sa puta vokalima i kako da sakrijem mane snimka...

Onda kad završim miks i pustim klijentima dođe zahtev "Jel mogu vokali da budu glasniji?", al to je već druga priča

Last edited by Jan; 29-09-2015 at 07:37 PM.
Jan is offline   Reply With Quote