View Single Post
Old 29-09-2015, 01:03 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: 5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ne kapiram jednu stvar, koja je poenta miksati kroz bus kompresor i onda ga isključiti ? Ako to uradite, onda vam se menja struktura miksa, neke stvari će iskočiti, neke propasti.
+10

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Graham sa recordingrevolution-a voli da radi upside down, što znači da nakon balansiranja tretira prvo master buss (kompresija, saturacija, eq pa čak i reverb ako treba), pa onda grupe (bubanj, gitare, bass, vokali...) i dok dođe do solo kanala miks je gotov... Pokušao sam to, i meni taj princip ne radi u žanrovima kojima se bavim, ne zbog samih žanrova, nego zbog snimaka kojima treba mnogo hirurgije gotovo uvek.
E, jedina stvar koja fali u ovim tutorijalima je priča o pre-mix rutini, ili sam je ja prevideo/prečuo.

Poslednjih godina najmanje 30% posto vremena mi odlazi na sređivanje kicka koji ima dinamiku od po 12dB (i to bez ikakvog muzičkog razloga, nego bubnjar nije vežbao ), snara koji krene punom snagom u refren, a do kraja refrena padne za jedno 3-4dB, pevača koji random naglašava slogove, basiste koji svako malo okine žicu tako da ona zvekne u magnet... postao sam ekspert za automatzaciju Gaina (Pre-FX Volume u Reaperu), jerbo je sevap da do kompresora dođe nekakav suvisao signal Bavljenje tim stvarima tokom samog miksa je prečica do pakla.

Pozdrav,

Vasa