Re: 5 Minutes To A Better Mix 1, 2 i 3 by Graham Cochrane
Ne kapiram jednu stvar, koja je poenta miksati kroz bus kompresor i onda ga isključiti ? Ako to uradite, onda vam se menja struktura miksa, neke stvari će iskočiti, neke propasti.
Prvi korak nakon što postavim suv miks (dakle samo balansi i pan i eventualno neki hi pass ili low pass) mi je bus kompresor koji u najsnažnijim deonicama radi max 3db redukcije, dakle od toga da igla jedva mrda pa do 3db gain redukcije (nekad i 4 kad se zanesem), i tu je kraj, on je deo zvuka, više ga ne isključujem, nijedan mastering inženjer mi nikada nije vratio mix zbog toga.
E sad limiter ili kliper na masteru je nesto drugo, nikad ne šaljem limitirane ili klipovane mikseve mastering inžinjerima niti ja sam ne izvozim mikseve za sebe tako kad radim sopstveni "mastering".
Graham sa recordingrevolution-a voli da radi upside down, što znači da nakon balansiranja tretira prvo master buss (kompresija, saturacija, eq pa čak i reverb ako treba), pa onda grupe (bubanj, gitare, bass, vokali...) i dok dođe do solo kanala miks je gotov... Pokušao sam to, i meni taj princip ne radi u žanrovima kojima se bavim, ne zbog samih žanrova, nego zbog snimaka kojima treba mnogo hirurgije gotovo uvek.
I evo jedan odličan video, možda najbolji koji sam video što se tiče bus kompresije, generalno baja lepo objašnjava:
|