Thread: Potreban savet
View Single Post
Old 20-08-2015, 08:56 AM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Potreban savet

Quote:
Originally Posted by Sasa Popovic View Post

@Bockie
Prvo hvala sto si izdvojio toliko vreme, odlusao 5 puta, bio brutalno iskren (sto mi je trebalo) I jos koristio Sound Forge, pfffff

U sustini sve je jasno vise manje I kritika je po meni stvaarno vrh. Zanima me samo kako to free snimanje bubnjeva? U svakom slucaju to mi je novi cilj (snimanje bubnjeva), pa videcu valjda se otvori neko resenje.

Sto se mikrofona tice, ali I snimanja bubnjeva, najveca prepreka je studentski budzet. Snimano je na AKG C4000b, drugi nemam. Potrudicu se da iskopam neki bolji mada sada nemam ideju ko bi mi pozajmio mikrofon. Jel moguce da je mikrofon takav shit ili sam mozda ja uprskao sa nekim pluginovima ili sl. (mada mislim da nebi trebalo)?
Uh, majku mu, a ta 4-hiljadarka nije uopšte bila jeftina, a imam utisak da radi duplo gore od AT2020...no...nije to sad ni bitno...

Ovako, pre bilo čega, ponoviću da bi trebalo da radiš više na izvedbi.
Ne na tačnosti, to je svakako uvek neophodno, mislim da tu nemaš neki veliki problem, ali sama izvedba, dakle da ti se mora poverovati u to što pevaš. Na tome se radi i može se poboljšati. Dakle, vežbaj.

Oprema se u krajnjem može iznajmiti. Kao i studio. Imaš drugare, raspitaj se, ko lepo svira, ko ima studio ili sprave.
Nije strašno uznajmiti npr C-414 ili neki bar u toj klasi, ili čak platiti studio...neki dogovor, 20-30 evra za usnimavanje na sat dva...
Dalje, vidi koji studio ima bubanj ili može da snimi isti. I to se izrenta. Uvežbano sve, to se slika za sat.

Sistem je sledeći, uletiš u studio i sve snimaš "ucelo" u 4-5 odvojenih tejkova. Ne gubiš vreme na sitnice, loše ispevan slog ili mesto na bubnju i gluposti. Podrazumeva se da se "ne trči pred rudu" i da je sve uvežbano! Logika je da na 4-5 kanala imaš materijala za jedan pošten tejk koji sastaviš.
I onda trk' kući na editing i seckanje... Strofa odavde, prelaz odande, reč iz ovoga, refren iz onoga...

Ali onda imaš vokal i bubanj koji radi, može na radio, yt, itd...

E, da, skloni taj autotune... Mislim jbg, ja ga čujem na skoro svakoj novijoj domaćoj pesmi i povraća mi se od njega, ali mislim da ovaj mjuz nije taj u kojem to sme da se čuje. Dakle koristi ako moraš (a mislim da je potpuno suvišan, i da možeš da uvežbaš sve) ali tako da se ne naslućuje da je upaljen.

Bockie is offline   Reply With Quote