Re: Koji DAW koristite?
od kad postoji, C5 mi je glavni alat. Evo i dalje, ovde, na laptopu sa I3 procesorom, uspevam bez mnogo muke da se dovijem i povučem sve što mi treba. Ranije sam i ja patio od masovnog channel counta na gitarskoj muzici, sad se trudim da smanjim što više, pa makar izbacivao neke delimične stemove, gde neke odluke zakucam i živim sa njima. Pomaže puno u workflowu, smanjiti sebi broj opcija, naročito ako u datom momentu imaš jasnu viziju šta radiš.
Što se ostalih DAWova tiče, od kad se pojavio Elastic audio u PT, naučio sam kako se koristi, nisam postao doduše ni upola brz kao u C5, ali uspešno odrađujem skoro celo usnimavanje i editing maltene do same faze mixa. Sam mix ipak radim na C5, jer sam se previše navikao na :
- folder track
- različite mixer windowe za različite tipove kanala, pa još bindovane na shortcutima
- Control room mixer (presudan u poslednje vreme!)
- Logiku group i FX kanala, spram one koje važi u PT (ovo je stvar navike posebno)
- generalnu osobinu Steinberga da možeš do besvesti da customizuješ key shortcuts, te za gomilu operacija imam svoje. To je ono što najviše zameram PT, prvo što ne mogu da se menjaju postojeći, i drugo, što ipak dosta manji broj funkcija ima shortcute čini mi se.
Tako da mi je u steinbergu više pitanje šta meni treba, nego šta mi on može ponuditi.
Video sam da dosta kolega ima dobre workaraounde za sve ovo što sam ja navikao, al nemam neki poseban razlog zašto bi se sad naterao da batalim C5, kad mi još uvek čita misli. Niti me zanima da se odvajam od novaca za novije verzije, jer se retko kad bavim programiranom muzikom.
|