View Single Post
Old 06-05-2015, 07:09 PM   #4
Granata
Member

Default Re: Problem sa 115 hz

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Sad koliko tko ?eli ulagati u maleni prostor oko akustike i ako ?e nekad da si nabavi ve?i prostor to je ve? druga tema i stvar pojedinca.
Jeste, al s obzirom da chovek nije siguran kolko zaista moze da dobije tretmanom, a ne znam dal i dalje planira da spava tu (zvuchi kao nizak budget), mislim da treba dotaci se i smisla celog projekta.
Imam utisak da akustichari preozbiljno pristupaju malim kucnim projektima, a s durge strane vlasnici spavacih soba imaju prevelika ochekivanja od nekoliko poroznih absorbera.

Quote:
Namje?taj itekako radi razliku, po jednoj strani nekoliko nudi kvazi difuzijo i sni?uje reverberaciju a i pravi frekventne devijacije odvisno jel se radi o ormaru, postelji ili prednoj radnoj povr?ini i sli?no... prednja radna povr?ina (+ tla) mo?e prouzro?iti glavnu deviajciju (obi?no dip) od cca. 80 do 150Hz i do 10dB i vi?e iako je dosta dobro sredjena akustika sobe - zato ?im manja povr?ina koliko treba (ako treba dosta onda to je to ili ve?i prostor itd.).
Svakako ce veliki ormar da pravi razliku, al mislim kao i Rhino na sitnije stvari poput klavijature, stolice i sl, meni nikad nisu pravile neku razliku.
Shto se stola tiche, visha sila jbg.

Quote:
75kg/m3 ne mora da je prete?ka ili prelagana, treba znati i druge specifikacija kao ?to sam napisao.
Ja koristim specifi?ku 80kg/m3 vunu i za superchunksove, ponekad mek?u, ponekad jo? tvr?u a ponajvi?e sendvi? kombinaciju.
Radi odli?no. Pravio sam testove sa specifi?kim lak?im i nisu dale skoro ni?ta od sebe... sve je stvar pravilnog odabira i kombinacije.

Vazdu?ni prostor je u praksi trivijalan, ako se njega popuni sa lak?om vunom nego prednjim slojem onda mo?e da se dostigne ekstenzija ka ni?im frekvencijama i do vi?e nego 30%, a to nikako nije zanemarivo.
Superchunk sa 75 kg/m3 sigurno radi dobro u basu, al smatram da bi sa istom kolichinom materijala mogao dobiti bolje rezultate da ga je rasporedio na 4 ugla. Veca gustina koshta.
Sendvich (recimo 10cm teshke vune i punjenje lakom vunom) je dosta ekonomichniji. 50 cm teshke vune ne radi mnogo bolje od 20cm + vazduh, koliko 50cm lake vune radi bolje od 20cm lake vune + vazduh... tako da smatram da je moglo da se ushtedi.
Quote:
Slobodno ve?ane limp mass membrane ne?e imati jakog efekta, bolje samo superchunksovi, kao dobro ura?eni limp mass absorberi.
Pa sad, mozda je relativno shta je jak efekat, ali i nedihtujuca limp membrana (naravno sa vunom) ce imati jachi efekat od same vune. Ovo je vrlo lako testirati. Kad popuni uglove superchunksovima i i dalje ne bude zadovoljan subovima, nece mu mnogo prostora ostati. Svakako propisno tunovana membrana radi bolje, ali i koshta neuporedivo vishe (vreme/novac/trud). Lichno nisam nikad radio tunovane membranske absorbere (da se ogradim) ali sam dobijao solidne rezultate i sa slobodnom membranom. Ako ne juri perfekciju, moguce je doci do jeftinijeg i jednostavnijeg kompromisa, bar ako mu ne zapadne neshto veoma duboko.

Last edited by Granata; 06-05-2015 at 07:20 PM.
Granata is offline   Reply With Quote