Re: Problem sa 115 hz
Sad koliko tko ?eli ulagati u maleni prostor oko akustike i ako če nekad da si nabavi veči prostor to je več druga tema i stvar pojedinca.
Promjena pozicije slu?anja i zvučnika to smo več obradili ali u konkretnim malenim prostorima je to velik problem, jer nema ba? ne?to manevrirnog prostora u praksi, mo?e? da pomiče? zvučnike u nekom malenom perimetru i pozicija slu?anja mo?e? da ide? recimo po sobi gore dole +/- pola metra (ako govorimo o 3m X 5m) jer ako je prostor dovoljno rigidan da i najni?e modalne "ostanu" u prostoru zasigurno neče? da sjedi? na polovini prostora gdje je najslabije a i nepraktičnije če biti da sjedi? na recimo statistički cca. 38% od zadnje stene.
I razlike nisu dan i noč, jeste mo?e biti nekoliko bolje ali to je to.
Namje?taj itekako radi razliku, po jednoj strani nekoliko nudi kvazi difuzijo i sni?uje reverberaciju a i pravi frekventne devijacije odvisno jel se radi o ormaru, postelji ili prednoj radnoj povr?ini i slično... prednja radna povr?ina (+ tla) mo?e prouzročiti glavnu deviajciju (obično dip) od cca. 80 do 150Hz i do 10dB i vi?e iako je dosta dobro sredjena akustika sobe - zato čim manja povr?ina koliko treba (ako treba dosta onda to je to ili veči prostor itd.).
Svakako ne utječu na modalne ali nisu samo modalne one koje prave kaos.
75kg/m3 ne mora da je prete?ka ili prelagana, treba znati i druge specifikacija kao ?to sam napisao.
Ja koristim specifičku 80kg/m3 vunu i za superchunksove, ponekad mek?u, ponekad jo? tvrđu a ponajvi?e sendvič kombinaciju.
Radi odlično. Pravio sam testove sa specifičkim lak?im i nisu dale skoro ni?ta od sebe... sve je stvar pravilnog odabira i kombinacije.
Vazdu?ni prostor je u praksi trivijalan, ako se njega popuni sa lak?om vunom nego prednjim slojem onda mo?e da se dostigne ekstenzija ka ni?im frekvencijama i do vi?e nego 30%, a to nikako nije zanemarivo.
Slobodno ve?ane limp mass membrane neče imati jakog efekta, bolje samo superchunksovi, kao dobro urađeni limp mass absorberi.
|