View Single Post
Old 05-05-2015, 10:15 PM   #14
NLP
Moderator
 
NLP's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Drugdje
Posts: 2,426
Default Re: Problem sa 115 hz

Kalkulatori rade po teoretskim predpostavkama da su sve površine 100% rigidne a to je dakako relativno nemoguče.
Znači da može da kalkulator pokaže odstupanja od teoretskog do stvarnog i tako može da se pomaknu izračunate stvarne izmjerene modalne i harmonici nešto više.
Ali opet; ako je 115 ili 130Hz ili slično (frekvencije koje su recimo ekvivalentne harmonicima osnovnih modalnih frekvencijama) onda moraju i da su osnovne modalne/resonantne frekvencije izraženije još više.
Zato me sve to zbunjuje.

Ako se rade akustička merenja i da se soba analizira koje su stvarne modalne frekvencije u realnom specifičkom prostoru treba znati;
- modalne i harmonici pokazuju uvijek jednaka odčitavanja na jednakim frekvencijama iako se pomera izvor i prijamnik zvuka, ali pomeranjem tih dviju parametara u XYZ 3D prostoru zna biti zbunjajuča za one koji nemaju dovoljno iskustava;
- modalne se mjere uspešnije tako da se postavlja izvor zvuka u različite kutove sobe, i mjerni mikrofon u različite kutove sobe i tako se analizira koje su konstantne frekvencijske devijacije, idealno je da je soba potpuno hermetičko zatvorena i iz dosta rigidnog materijala (beton 10cm i više, punjena cigla...) a kako imamo i prozore, i laka vrata itd. onda se mjeri kao što sam nakazao u više pozicija i analiziraju ponavljajuče devijacije;
- izmjerene frekvencije i analiza koje pokazuju da se ne pomeraju po frekventnoj dužini (ne po dB! jer to veoma varira kako na vagi, jednom podudarene jedne frekvencije pa opet druge, zbog nedovoljno rigidne prostorije ili nedovovoljno rigidnih "otvorenja"/ prozori, vrata...).

Zato se i merenja akustičkih absorbera, difuzora, zvučnika... rade u laboratorijskim uvjetima (reverberacijskim i anehoičnim sobama) sobama da se može nedvojbeno odčitati rezultati koje nude produkti i da su mjerenja koliko toliko ponovljiva (opet ima odstupanja jer se može promjeniti stupnja vlažnosti, temperatura... a mnogi proizvođaci akustička merenja iskorištavaju prastare EU i USA standarde pa tako mogu produkti recimo pokazati i absorpciju više nego alpha koef. = 1 - 100% i nije čudo da neki produkti dostižu sa varkama i absorpcijski koeficijent 2 - 200% - perpetuum mobile... to se dostiže da se mjere absorberi u laboratorijskim uvjetima sa različitim mountingom/gdje su absorberi postavljeni, kolika ima je "radna površina" a nisu u skladu sa zastarjelim EU i USA standardima pa može da se manipuliše).

Nije to baš posve sve za ovu temu, nego da se varati i u lab. uvjetima.
Jedino par laboratorija je na svijetu koje mjere performanse akustičkih elemenata po standardima ali imajo vrlo prilagođene metode merenja da se izljušti stvarnost... jedan od njih je Fraunhofer u Njemačkoj.

Nadam se da nisam previše prekomplicirao pomišljanje ali tako je u praksi, teorija je svakako lakša.

... e sad opet koliko može da neznalac napravi slabe akustičke meritve (i mjerna oprema...) u "neperfektnoj" prostoriji i koje zaključke može da donosi... parametara je mnogo a uvo je još više subjektivniji mjerni instrumenat... pa sad?!
__________________
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com

Last edited by NLP; 05-05-2015 at 10:24 PM.
NLP is offline   Reply With Quote