View Single Post
Old 13-04-2015, 02:52 AM   #65
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Koji DAW koristite?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kapiram, ali na tebi kao miksadžiji je da ih ubediš da si upotrebio sve kanale, a ne da ih zaista upotrebiš Kažem, nema to veze sa DAW-om, arčenjem resursa i sličnim glupostima nego sa mentalnim zdravljem.

Pozdrav,

Vasa
Ne vredi, cuju, primete, pokusavao sam...

Nije da mi je svaki projekat koji dobijam 120 kanala, ali bilo ih je 5-6 takvih. I to po meni potpuno nepotrebno... Cesto ima gomila nekih zvukova koji nemaju nikakvu sluzbu u pesmi...

Pa nisam i ja jedini koji taj problem ima... Evo Ken Lewis koji ima ceo tutorial kako je miksao mega hit "Down On Me" od 50 Centa i Jeremih-a, na samom pocetku kaze "The whole song has 109 tracks to it, when you hear it on the radio it probably doesn't sound like there is much to it" ... A to je pesma koja je po meni mogla da se resi u 24-30 kanala, i nisam verovao da ima vise od toga, ali kad sam gledao sta radi, pa on se susrece sa istom problematikom kao i ja u istom zanru, gomila stvari koje gotovo da nemaju smisla, ali se primete, producent/aranzer primeti kad ih sklonis...

Da ne pricam sto izbace grubu demo verziju koja klipuje 13 db u plusu i ima RMS ono -6 i navikavaju se na to sto cuju, onda svaka promena kakva god je ih cini anksioznim ... Al to nije slucaj samo kod nas, videcete da je i masa poznatih svetskih artista imalo trip da im je prvi snimak odnet iz studija najbolji...

A najgora medvedja usluga koju mi snimatelj uradi je kad izbaci vokal abnormalno iznad muzike. Tu je kraj, vecinu pevaca/repera ne mozes ubediti da vokal treba da bude tisi i to je stvar ega. Da se razumemo, ja volim da vokal bude jasan i glasan, ali ovo sto su ljudi danas poceli da traze i sto pocinjem da cujem i u svetskoj muzici, nema nikakvog smisla...

Al to je sad sve druga problematika... Poenta moja je da se ja slazem sa vama svima, al to se radi, 100 kanala u tim modernim hibridnim hiphop/urban/sta god zanrovima, narocito ako ima vise od 2 vokalista nije nista cudno... Neretko su aranzeri/producenti u tim zanrovima ljudi koji ne znaju sta je C Dur, a uz nekakav uspeh nepotkovan nekim znanjem, neretko ide i veliki ego

Last edited by Jan; 13-04-2015 at 03:26 AM.
Jan is offline   Reply With Quote