Quote:
Originally Posted by Filip_
To mi reci za 2-3 godine (intezivnog rada na njima) i postovacu tvoje misljenje u vezi toga.
Elem da odgovorim i na pitanje.
Intezivno koristim Ableton zadnjih 7-8 godina...Reason u ReWire-u sa njim...drugih 50% cine VST instrumenti i plug-inovi koje koristim iz verzije u verziju godinama u nazad...probam nove stvari, ali retko sta dodam "za stalno" tom odabranom drustvu...
U ProToolsu i Studio One-u svaki put naucim nesto novo...ali ucitelji su me savetovali da sto vise poznajem razlicite Daw-ove vise vredim kao saradnik. (ako nista onda barem osnovne opcije i baratanja u menijima/manipulacije sa kanalima)
Cubase ucih jos u "skolici", ali me je uvek odbijao nekom neopisivom dosadom, ali kada se moralo, koristio sam ga...
Za MIDI Finale (novi Sibelius me je razocarao na neki nacin iako je AVID-ov marketing cudo ), takodje i obavezni Sound Forge kada je u pitanju zvuk, ali ne i muzika...
|
Pa sad... Ne smatram da je nekoliko godina neophodno da bi poznavao neki softver. Nije to analogna konzola. Uostalom zar sam pogre?io po pitanju bilo čega? I ako ne da jesam da li smatra? da je moje mi?ljenje idalje neva?no? Dakle to je ?to se tiče softvera, ?to se tiče miksanja kao zanata to je sasvim druga priča.
Sa druge strane poznavanje vi?e dawova jeste prednost ali opet ne smatram da je neophodno. To ti je ko da ume? da svira? vi?e instrumenata, neće? svirati vi?e instrumenata odjednom i sviraće? ono ?to najbolje svira?. Uostalom samo po?alje? trekove i svako radi u svom daw-u. Sem ako nastavlja? tuđi projekat, ali opet to je druga priča.