Uh, ovde hodam po "tankoj liniji" pravilnika...
Ali evo, da kažem da pričam o "ekonomsko-privrednoj
praksi"...
Sistem unapred računa na slabost i manjakavost samog sistema. Dozvoljava 8 dana za prijavu radnika. Jer je sistem svestan da ima kadar i ljude koje zabole na šalteru. Veze, razmažene "domaćice", neradnike i sitan partijski kadar koji nije motivisan redovnom doduše nešto nižom platom platom (koja je duplo veća od minimalca u privatnom sektoru).
Dakle, svakog ponedeljka potpišeš "ugovor o radu"...ako u toku nedelje bane inspekcija..."ja sam od ponedeljka tu, ostalo ne znam, sve je kod knjigovođe"...!
Ok, gazda te prijavi za
taj mesec (jer je ostalo koji dan fore, na minimalac ga to košta dodatno oko 100eur i jebačina oko čekanja redova u socijalnom za overu zdravstvene knjižice, markice itd...) Pa i nek je 2-3 puta na godinu...isplati se! (1k evra je ovde relativno ozbiljan novac, bar ima tu stigmu!)
Khm...kod iole nekog ozbiljnijeg...sa većim prometima...(a ovde se pod veći mesečni promet smatra sve što je petocifreno u evrima) - Inspekcija...praktično
ne ulazi! Naopako da je neko nekad proverio velike trgovinske lance!
NIKAD!
Zna se da kad god dođeš na kasu (nekog većeg diskonta), sve i da ima GPRS uređaj - to visi pored kase "sa svim popaljenim lampicama"...dakle
nikad nije pušten izveštaj ni o čemu...!
Ima i za to lek, nego se velediskonti "ne trude". Samo moraš znati dobar "servis biro-opreme".
Dakle, nemaš uređaj
uopšte! Imaš
papir o tome da je "na servisu"...

Ponedeljkom preuzmeš novi papir...
Može i da nemaš kasu
uopšte!

Pa ne moram sad baš sve da kažem...
Samo je stvar koga poznaješ i tako, ali je poenta, da je sistem takav, da evo, sve i da
hoćeš SVE po pravilu i
čisto da radiš...ne mogu da verujem šta sam sad napisao...

...ali...kakva su pravila...."sistem" praktično to
NIJE PREDVIDEO!
Jel sad jasnije?