View Single Post
Old 04-03-2015, 06:08 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Cubase 5 vs Protools 10.3.9 HD!

prvo , ovakve teme su ranije bivale zabranjivane jer su uglavnom se svodile na navijačka prepucavanja. Al obzirom da si krenuo ovim tehničim putem, podr?avam.
Mada nisi bogzna ?ta zaključio dodu?e. Ako je cubaseov EQ digao sve ostale ravnomerno (ali ajd proveri to SAVR?ENO ravnomerno), onda se zapravo ni?ta drugo i nije desilo. Bustovanje ali i kutovanje frek je uglavnom mitolo?ki "problematično" jer ume da izazove fazne poremećaje na drugim frekvencijama i sl. Ako to nisi u ovom slučaju izmerio, ni?ta od toga. Svakako kad bi krenuo da meri? hardwerskog pulteca, pa bi onda uzeo drugi komad hardwerskog pulteca, pa treći, malo bi se na?ao u čudu. Ili 1176 ili bilo koju drugu analognu spravu. Tako da opusti se, slu?aj u?ima i radi ono ?to ti prija. Ja iz nekog razloga imam malko vi?e naklonosti ka tom EQ iz PT (u praksi sam to nekako osetio), jer ja tracking radim u PT (zbog editinga tj elastic audia), i nekako uvek lako napravim dobar rough mix do radim. Posle kad prebacim sve u C5 i krenem da mixam tamo (iz milion razloga ne mogu da mixam u PT), opet nekako nemam taj utisak da sam dosegao tu postavku iz rougha. Ovo oće da bude i zbog samog procesa rada, nije nu?no da je uop?te tehniče nego psiholo?ke prirode. Bilo kako bilo, neretko se desi da se vratim i exportujem neki kanal iz PT kako sam ga već u roughu namestio , čisto da bi mi glava bila mirna, i da me ne opterećuje crv sumnje. A da, i bombfactory 1176 nemam na VST, pa često i njegove uradke bouncujem.

dalje, @Boki
ja se vi?e počinjem pla?iti kad vidim da si udario repliku natemu, stisnem zube i ne di?em dok ne pročitam do kraja. Ne znam kako to ne primećuje? al stvarno si postao de?urni lament-ator nad tu?nom sudbinom muzičke produkcije na svetu. I to po pravilu kao odgovor na nečije entuzijastično pitanje o nečemu, od nekog ko se tek počeo interesovati. Kako ti nije dosadilo da ga jebem. Trgni se malko drug, nema stvarno potrebe.

@moritz
Oće li mi neko već jednom decidno potvrditi da je I?TA menjano u samom engineu Cubasea IKAD a naročito od C5 pa nadalje. Ono, OFICIJELNO? I da li su makar menjali princip rada tog bazičnog EQ-a ili nisu? Koliko sam ja uspeo da primetim, samo su NEPRIJATNO mnogo izmenjali izgled i funckionalnost, i dodali podosta novih OPCIJA.

e da, za nekog ko ove teme čita prvi put da napomenem, da PT radi digitalno sabiranje 32bit fixed point, dok većina drugih softwarea radi 32bitni floating point. Tako da su i interni dithering algoritmi (bit-kvantizacije) drugačiji. Tako da ako uradite test kontrafaze dva identična summing exporta iz ta dva programa, dobićete naizgled mrtvu ti?inu, al kad tu ti?inu izrendate i analizirate, naći ćete ?uma na -130db (ili -160db, zaboravih tačno), koji kad opet normalizujete, gle čuda unutar njega čujete celu pesmu.

E sad kakve to veze ima sa bilo čim - nema. Ja sam analizirao u?ima te summing testove, i čak i ako bi čuo neku iole osetnu razliku, uvek sam bio neodlučan ?ta mi se vi?e ili manje sviđa. Vi svakako probajte, ako imate vi?ka vremena u ?ivotu. Ako nemate, ne lupajte glavu time već radite tamo gde vam prija. Jer psihička komponenta raspolo?enja u radu vi?estruko prevazilazi sve eventualne tehničke sitne razlike između plartformi
U prevodu, ako neko veruje u analogiju only, SIGURNO će ON i na Behringer Eurodesku doći br?e i lak?e do BOLJIH rezultata nego da ga neko na silu natera na rad u DAW. Isto se odnosi i na razlike u samom softweru.

i to je otprilike sve ?to se mo?e reći na tu temu. ako ima neko jo? neko gotivno merenje, slobodno nek kači, malo da se zanimamo kad smo dokoni.
Arthur is offline   Reply With Quote