Quote:
Originally Posted by awacs
U prvom delu vidim baju koji sve intonacije kalibrisane na A=432Hz drži dovoljno dugo da se pesak lepo rasporedi, a one kalibrisane na A=440 duplo kraće (a neke i svira tiše)  U drugom delu čujem neku sinti flautu sa potpuno sjebanim štimom i pitch bendom.
Nemam pojma šta iz ovoga treba da se zaključi? Ovo ne da nije naučni eksperiment, nego nije ni pošten amaterski pokušaj.
Ogromna većina čistih (=sinusnih) tonova će napraviti nekakvu urednu šaru ako se sviraju dovoljno dugo, ali će se šare naravno razlikovati — zavisi od oblika rezonatora i materijala od koga je napravljen, tojest od prirodne rezonance dotičnog rezonatora. Šare će biti manje uredne ako je odsvirana frekvencija u blizini prirodne frekvencije rezonatora. To je prosto fizička zakonitost. Kada se priča o muzičkim instrumentima, koji još unose i harmonike u jednačinu, to je tek posebna priča. Tek je tu ludilo sa oblicima instrumenata, pa sa debljinom i dužinom žice (ako ih ima), pa...
Stojim kod onoga što sam rekao — muzika @432Hz zvuči mekše kad se direktno uporedi sa istom muzikom @440. I to je sve. nema tu nikakvog kosmosa i štatijaznam čega.
Sad se setih da na forumu još uvek imamo bar dvojicu apsolutnih sluhista (braću Filipović). Nažalost, Bogi više ne obitava ovde, a valjalo bi čuti i muzičku i tehničku (zvučničku) stranu priče. Sve to jer tema jeste interesantna, samo je ne treba smeštati u domen ezoterije
Pozdrav,
Vasa
|
Ahahahahahah, vrh Vaso!

E ovo se zove "vidim vise od vas"

Samo steta sto nije vise ljudi napisalo svoje vidjenje, a sto se tice 432 i 440, i ja kazem da 432 zvuci mnogo mekse i lepse, a sto se tice kosmosa, to vec ne znam, ne znam ni odakle te pretpostavke, ni 444 ne zvuci toliko lose(nema u ovom videu) ali mozete ovde probati
http://onlinetonegenerator.com/
iako 444 koliko znam nije po pitagorinim proracunima, ali meni nekako i to zvuci bolje nego 440.
Salu na stranu

))))
A ja vidim u videu i
Korg LCA 120 Chromatic Tuner koji na zalost ne moze vise da se kupi(mozda moze polovan, ko uspe da nadje), jer je discontinued a koji realno kida sa funkcijama

Eto, ja videh i to