Thread: Lemilica
View Single Post
Old 03-02-2015, 08:52 PM   #7
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Lemilica

ja sam pre u jednom servisu koristio neku elsol ili eslol ili elsold ali ne bih mogao da odredim dal je bolja ova ili ona, niti sam imao uslove da testiram "cistocu" signal, ili bilo sta sto bi tebi bilo merodavno...uglavnom to sto kazu da ima bakra ili srebra, ima, ali cini mi se da je to mali postotak negde oko 2-3 posto srebra koliko se secam,a bakra mislim i manje... mozda ni 1 posto, a zbog toga je i veca cena... sto se tice paste, ona sluzi da ocisti mesto lemljenja i da se lem brze stvori da ne dolazi do oksidacija itd, da brze sklizne sa lemilice i to sve... uglavnom u tinolima imas tu pastu (posto je to kao suplja cevcica ispunjena pastom) tako da ti ne treba nesto preterano... a ako ti treba za zahtevne aplikacije , bolje da koristis kalafonijum (procackaj na guglu kako se upotrebljava)
kao sto je reko shot dobre lemilice su Ersa a i ako naidjes one Weller, sa regulacijom temperature itd, samo skuplje su...
imaj na umu da razliciti tinoli imaju razlicitu tacku topljenja zbog sastava, tako da ovi sa bakrom i srebrom se tope na oko 220 c, a obicni na oko 180...upravo zbog toga je bitno imati dobru lemilicu sa dovoljnom snagom...
i obavezno kupi onu pumpicu sto izvlaci visak kalaja prilikom lema
veruj mi i ja sam bio totalni duduk , tek posle par "lekcija" sam naucio da lemim, tako da bolje da iscimas nekog u nekom tv servisu da ti objasni veruj mi znacice ti...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote