Re: Pitanje za iskusnije..ili mo?da nije :)
Sad će ispasti da ja svima kontriram...
Mislim da ovdje prostor/reverb nema nikakve veze! On je neka boja i prostor koji kasnije legne da to fino (balavo, hehe) sjedne u mix.
Mislim da je prvo i osnovno kako će to svirač odsvirati.
I druga stvar je pozicija mikrofona. U tome je catch, siguran sam.
Ovo mora biti jako daleko od mikrofona. U studijskom smislu daleko - dakle 2-3 metra.
Svaki zvuk na udaljenosti izgubi one mikro-tranzijente, dok su oni prenaglašeni kada je izvor zvuka jako blizu mikrofonu (onako kako se danas večina toga snima).
Treba ti mikrofon koji ima visoku osjetljivost (kondenzatorski najvjerovatnije), preamp koji ima najniži moguči self-noise i eq kasnije da vratiš ono što se na udaljenosti izgubilo u low endu. Snimka i prije stavljanja reverba MORA zvučati mekano. A onda je lako zalijepiti bilo koji reverb.
A s onom snimkom koju već imaš možeš probati da joj smiriš tranzijente u visokim frekvencijama. Ja znam samo jedan plugin koji to može selektivno raditi - od wavesa onaj TransMulti (mislim da se tako zove). U kategoriji multiband je. Ono za sređivanje multiband tranzijenata. I to nabiješ na ekstremne postavke - sensitivity 10, range maksimalan - ali samo na onom najvišem bandu.
|