View Single Post
Old 07-01-2015, 07:17 PM   #7
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Default Re: Enormna Blajsna : Ona i mi

Dakle:
zadatak mi je bio samo da smiksam i masterujem ovu numeru, bez ga?enja u "a ?to niste ovo onako", ili "za?to ste ovo ovako" teritoriju.
Brdo kanala, ne ba? perfektno usnimljenih (uzev?i u obzir krajnji cilj, odnosno ?eljeni zvučni ishod) i ne fenomenalno odsviranih (bubanj i gudači).
Naravno, svako bi radio drugačije - i aran?man i snimanje i miks i ?ta god, ali ovo je ono s čim smo mi iza?li napolje...

Bubanj - Kick (1 mic), Snare (Top i Bott), HiHat, Toms (Hi, Mid, Low),
Overheads (L, R), Room - mislim da je moglo pa?ljivije da se snimi. Da ne ulazim u detalje oko samog sviranja (čuje se mlad svirač, borba sa tehnikom, raznovrsnost...), čini mi se da niko nije mnogo vodio računa o samom instrumentu - ko?e nisu nove, bubanj nije ?timovan za ovu pesmu, mikrofoni nisu postavljeni sa konkretnom idejom krajnjeg zvuka bubnja za ovu pesmu, soba mala i "room mic" nema neku spec. funkciju, a "curenja" ima previ?e. Sve svira u svim mikrofonima...
Taktika mi je bila sledeća:
obavezan "parallel bus" u koji idu i jeke (AMS RMX16 Non Linear i Lexicon Plate), sa kompresorom (relativno brz Attack i brz Release, 10:1 Ratio oko 8dB redukcije).
Kick je bio "ni tamo, ni ovamo" - debeo, ali ipak bez onog pravog "bottom enda", sa "tačkom", ali vi?om nego ?to bi trebalo i gomilom HiHata, dobo?a i tomova. Nisam hteo da ga gejtujem - redukovao bi se "leakage", ali bih upropastio sve ostalo. Zato - Brainworx "Boom" (?tedljivo), da glumi "sub kick", high pass (da iskontroli?em tu najni?u oktavu dobijenu Brainworx-om, uzak kat na oko 110 Hz - da se ne gura sa bas gitarom i par katova u gornjem midlu - da bez gejta smanjim sve ostale elemente bubnja. Kompresor - umereno brzi Attack, vrlo brzi Release, mali Ratio, 2-3 dB redukcije (malkice da ujednači dinamiku, bez preterivanja - zbog slanja u paralelu).
Snare - mlitav, tupav, bez mnogo "mesa", dinamički "?aren"...
Top signal je morao u "Gate", previ?e svega (pogotovu HiHat-a) je ulazilo u taj mikrofon. Tako sam dobio kakav-takav panč, a "boju" sam pravio Bottom (bez gejtovanja) signalom (ne toliko Eq-om, koliko fazom). I Top i Bottom su poslati u NonLin i Plate.
HiHat - glasniji i veći od ?ivota... do pred kraj miksa sam ga dr?ao mutiranog, ali mi je na kraju prifalilo malo visokog spektra na bubnju, pa se "ugurao". Visoki High pass (250-300 Hz) i Fader tek toliko da sve "zamutavi" kad ga nema. HiHat, naravno, nije i?ao ni u paralelu, ni u jeke.
Tomovi sviraju na 3-4 mesta u pesmi, od toga su bitni na jednom. Ne ba? slavno na?timovani, na tom bitnom mestu sam ih slao u pevački reverb, ostalo - as is.
OH - sasvim solidno snimljeni. Bez procesinga, samo u par. kompresiju.
Room - nije se kvalifikovao za miks. Muted.
Na početku miksa sam probao da se bakćem replacement-om, međutim nisam dobio ni?ta osim nekakve mrtve plastificiranosti - a to je kod ovakve muzike, čini mi se, najva?nije izbeći.

Loops (kante, ?erpe, lonci...) - gomila katova, eksperimenti sa Speakerphone-om (AudioEase) i PanMan-om (Soundtoys), malo Plate-a, malo Delay-a, u Drums Parallel Bus.

Bass - prilično dobro odsviran i usnimljen. Waves-ov "GTR Amp" (Activator, bez kabineta), LA2A i Eq (tek da se ne svađa sa Kick-om).

Gitare su skoro bez ikakvog procesinga - na akustičnim gitarama Tubetech kompresor, tek da onemogući dinamička iznenđenja (3-4 dB GR) i Pultec (blagi boost na 8 kHz, mali boost i atten. na 60 Hz). Za sve ostale gitare, Producent je imao jasne i precizne zahteve - automatizacije panorama, tremolo, jeka (ili totalno suvo ), delay...

Rhodes je, uz Phaser (očekivano, je l' da?), dobio ritmički Tremolo i PanMan, sa malim Room reverbom (Lexicon, 1.7 sec, ?to je uz Plate i NonLin trećii reverb od četiri u ovoj pesmi).

Hammond - as is, bez procesinga, malo Room-a i malo pevačkog Delay-a.

Akustični klavir - takođe bez procesinga, Lex 480 RandomHall (Lead Vox jeka).

Gudači su me namučili. Vuk je pisao kako su snimani, dodatna gimnastika su bili MONO fajlovi, a tretirao sam ih svim i svačim - svaka sekcija je i?la na po jedan Bus (Vn I, Vn II, Vl, Vc), a instrumenti u okviru sekcije nisu pratili "klasični" raspored u stereo slici (Vn I skroz levo, Vn II blago levo ka sredini, Vl sredina ka desno i Vc skroz desno), nego je svaka sekcija imala samostalni stereo balans (4xVn I = L60, L25, R25, R60; 3xVn II = L63, C, R63; 3xVl = L40, R40, C; 2xVc = L15, R15). Eq + kompresor na svakoj grupi, Room, Lex 480...

Mu?ki Lead - mlado grlo, zbog toga mali boost oko 300 Hz da dobije autoritet , mali cut oko 4kHz da ga omek?a, i high shelf (1.5 dB na 10 kHz) da "progleda". Multiband kompresor na 120-250 Hz, da ujednači boju u različitim lagama =>Lex 480 RandomHall (RT 2.3 sec) + Delay.

?enski Lead - samo HP filter na 80 Hz.

Back vokali - uz specifične i konkretne zahteve Producenta u vezi panorama, kompresor na grupi (Hard knee, jako brz Attack, brz Release, 3:1 Ratio) => Lex 480

Sve zajedno sabrano na Neve-u.
Ogi is offline   Reply With Quote