View Single Post
Old 04-01-2015, 01:47 AM   #23
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Enormna Blajsna : Ona i mi

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
Da ?ivimo u nekom drugom vremenu, ne bih imao izbora sem da se slo?im sa tobom. Ali na kraju pro?le godine i početkom ove, mogu samo da citiram Sa?u Habića i ka?em da je bend koji sam plaća tro?kove produkcije u sukobu interesa. I jo? bih dopisao da je dodatni problem kada je u pitanju prvi ozbiljan snimak koji prave. E sad, kako izdavači/finansijeri ne postoje vi?e a uloga donosioca odluke je pala na leđa onoga ko je najmanje u poziciji da to uradi na racionalan način, mo?emo da konstatujemo da su se pravila igre malo promenila. Bar sam ja po?ao od te pretpostavke. Takođe pamtim i Đorđa Petrovića koji je mene vrlo uspe?no ubedio u to da, ako je već neko tu sa pesmom, gitarom ili mikrofonom a priori pretpostavimo da mu je tu mesto i da ne poku?avamo da napravimo od njega ne?to ?to nije. U ovom slučaju bi to bilo "a da vi napi?ete neku pesmu kao _ _ _ _ _ _ _ _(dopisati po ?elji)". Neko bi pomislio da se upravo to desilo sa ovim aran?manom, ali u pitanju je bila vrlo jasna ?elja benda da se ode u tom pravcu. Uostalom, zato su i anga?ovali mene, a uz moju toplu preporuku i Ogija, jer nije ba? kao da miks in?injeri sa njegovim - pre svega muzičkim - (pred)znanjem rastu na svakom drvetu. Da li bismo imali rezultat sa većim komercijalnijim potencijalom da smo umesto ove pesme imali "Staying alive", "Kreni prema meni" ili "Miljacku"? Verovatno. Ali je nezahvalno da ja to komentari?em jer sam direktno bio uključen u realizaciju svega ovoga o čemu pričamo a i nisam marketin?ki savetnik benda. Ono ?to skoro sa sigurno?ću mogu da tvrdim je da ljudi koje ja po?tujem kao autore pi?u, pre svega, vođeni sopstvenom unutra?njom logikom. Ako je to na neki način o?tetilo bend, onda je njihova gre?ka to ?to su anga?ovali mene umesto nekog drugog. Ali, onda se postavlja pitanje da li bi im bilo isporučeno to ?to su ?eleli da im se isporuči ili bi dobili glorifikovani demo snimak? Posmatrajući situaciju iz tog ugla, stekao sam utisak da sam opravdao poverenje onoga ko je napravio porud?binu.
ok, ovo je manje vi?e samo detaljnije obrazlo?eno ono ?to sam u startu pomenuo - kad mi?evi kolo vode. I to mi je sve poprilično jasno, kao ?to sam i kasnije napisao - xyz puta sam to gledao svojim očima, čak i po meni mnogo bolja dela kako odlaze u majčinu zbog elementarne gre?ke u postavci stvari u odnosu bend-delo-producent. Tu postavku pravi upravo naručioc posla, i odatle je sve na klizavom terenu. Već mi je postalo komično da gledam i slu?am kako svi koji gre?e imaju identičnu argumentaciju, maltene kao da citiraju neku knjigu opravdanja za ne?to ?to nije toliko mistifikovano, obzirom da muzička industrija funkcioni?e već 50ak godina po manje vi?e sličnim pravilima kako se ?ta i za?to radi.
S'tim u vezi, nemojmo gubiti iz vida da ovo ipak nije "prvi ozbiljan snimak koji prave". Oni su već jednom u?li neki studio i ostavili ogromnu količinu novca za njihove uslove da bi uradili EP, i sami se proveli kao bosi po trnju, zbog svojih odluka upravo u tom smislu. Moju malu saradnju sa njima neću ubrajati u "ozbiljne" poku?aje, to je vi?e bilo neko opipavanje terena i svojevrsna pokazna ve?ba njih samih.
Sve to ukazuje upravo koliko je taj teren zapravo klizav,i moja kritika je upućena upravo njihovom snala?enju na istom. Koliko jesam ili nisam u pravu, videćemo svi zajedno za nekih 2-6 meseci, koliko je dovoljno da se formira realna procena kako je publika prihvatila ovo delo.

Quote:
Kad smo već tu, mo?e? slobodno i da ih navede?. Mislim da se niko neće uvrediti.
Ovde se i ne svodi ni?ta na uvrede i lični plan, i u principu u ?ivotu nemam problem sa argumentovanom kritikom, naročito ako je tema ne?to o čemu mislim da znam pone?to. Neke od tih mana si već sam i naveo, a meni je najvi?e upala u oči upravo gitara, njena boja i tekstura. To si već objasnio i kojim je gitarama svirano i kako ste pro?li sa pojačalom, eto to sam i ja čuo, i to nije ni?ta kritično, jer radi posao. Da je kritično ne bi ga ni dva Ogija mogla zamaskirati ovako uspe?no. Slično stoje stvari (ovo je već domen ličnog ukusa) u vezi samog sounda dobo?a. Meni je ovo blago kesast dobo?, a aran?man tj uloga dobo?a u pesmi tra?i ne?to impesivnije. I ovo je ne?to ?to nikako nisam primetio na prvo slu?anje, jer je u mixu ispao jako punchy i ubedljiv, i ne čuje se na prvu loptu odsustvo nekog tela i note dobo?a. Opet, to je ne?to od čega ja bolujem, volim dobo?e sa sustainom, i notom koja se jasno razume i le?i uz harmu pesme.

Quote:
Nije na meni da branim tekst ali jasno nam je valjda da to ?to mi lično ne razumemo ne?to ne uklanja smisao iz toga? U suprotnom bi autor numere "All along the watchtower" imao ozbiljan problem u ?ivotu.
Apsolutno ću svakom ostaviti pravo da pi?e ?tagod on smatra da je smisleno, i zadr?ati pravo da mu ka?em ?ta o tome mislim, naročito ako verujem da je autor u stanju da kritiku razume. U prevodu samo budalama prećuktujem svoje mi?ljenje, ako sam za njega upitan. ?to se Bob Dylana tiče, upravo sam ponovo proverio moje sećanje, i pročitao pomenuti tekst. Kako bi ti i sam rekao, ne bi ni ulazio u polemiku u vezi pominjanja te pesme u kontekstu odbrane ovog teksta, realno je bezpredmetna debata

Quote:

Već smo utvrdili da se niko ne vređa, pa i ovde budi slobodan da da? preciznu zamerku. Nisu nam svima isti parametri pobedničkog tejka ali je uvek korisno znati ?ta neko drugi misli.
opet ko i malopre - nit mi je ta farba nit ta desna ruka na nivou koji ta pesma tra?i na tom mestu. Očekivao bi mnogo skuplji ton, opet u nekom la?nom prostoru koji nije barut, a koji se ne čita kao reverb, već samo kao ?irina.

Quote:
Ne bih voleo da me pogre?no shvati? ali mislim da je tema formalnih planova blago izvan tvog polja ekspertize a obojica bismo gubili vreme ozbiljnijom obradom problematike, jer niti tebe to zanima da čuje? niti sam ja posebno euforičan kada pomislim na taj razgovor. Posebno kada je forma, ?to je upravo ovde slučaj, uočljiva iz aviona. Generalno, imam utisak da si imao neku posebnu ?elju da bljune? vatru na bend, sa sve demago?kim zidom dobrih namera. A mislim da su i oni to tako shvatili. Nemam nameru da ulazim detaljnije u to, jer je to između tebe i njih ali kada je već tako, onda je tako i trebalo da im se ka?e a ne prefarbano drugarskim komentarisanjem pesme i "rekao sam Paji". Ako si rekao Paji. nema nikakvog razloga da copy/pastuje? va? privatni razgovor ovde.

Ako misli? na gudače kada ka?e? "klasične deonice" - valjda bi trebalo da ti se zahvalim, mada sam svestan ?irine značenja reči "solidno" u domaćoj upotrebi. Komentar pratećih vokala opet nisam ba? razumeo. Takođe, nisam ba? siguran da bih se slo?io sa tobom kada ka?e? da između haotičnosti i arty-ja(?ta god to bilo) stoji znak jednakosti. A jo? manje kada ga stavi? između komercijalnosti i emotivnosti.

E sad, sve ovo ne znači da ne uva?avam tvoje mi?ljenje, jer sam i sam poku?ao da pribli?im bendu sve ?arolikosti eventualnog tumačenje pesme potencijalne publike. Upravo je to razlog postavljanja pesme ovde.
Ok, aj redom.
Problem sa bendom nemam, i ko ?to sam gore napisao, mi?ljenje pi?em na ovom forumu jer je ovde tema i postavljena. Niti sam ovo do?iveo kao pljuvanje, a jo? manje demagogiju la?nih dobrih namera. Pomenuti Paja me pitao za mi?ljenje privatno, napisao sam mu ga ukratko, nije postavljao podpitanja, nisam ni insistirao. Ako ga ?eli detaljnije, mo?e da me pita, a uostalom razumno je očekivati da pročita to i ovde, naravno ako ga zanima. I koliko mi je u ostatku komunikacije zadnjih par dana delovalo, ne deluje mi uvređenim. Jako mi je čudno da to sve imputira? u ne?to ?to jest forumska i kolegijalna kritika dela koje je izneto na sto.
Su?tina je ono ?to sam ranije napisao - ja svoja dela iza kojih ne stojim u potpunosti, i ne mogu da branim , ne kačim na forum. Iako neka od njih imaju veliki air-time i ozbiljnu gledanost na YT .Ona su meni jednostavno i dalje produkcijski i tehnički na ni?em nivou od onog čime bi se ja ponosio. SLobodno proče?ljaj ovu sekciju, videće? koliko retko sam uop?te ne?to i kačio, i ?ta tačno i za?to. A "radim" sasvim solidnu cifru pesama na godi?njem nivou.

?to se formalnog plana tiče, u potpunosti si u pravu ?to između redova nagla?ava? odsustvo mog akademskog obrazovanja. Svodi se na to da muziku slu?am i o njoj razmi?ljam na neki drugi način i ugao, vi?e pe?ački, a definiciju formalnih planova na koju sam mislio mi je upravo na ovoj istoj sekciji sam Awacs davno jo? nabio na nos, i time mi puno pomogao dalje u ?ivotu, jer od tada mnogo vi?e razmi?ljam o tome, naročito kad analiziram tuđa a uspe?na dela. Te dajem sebi slobodu da dam uneducated kritiku, nemu?tim jezikom. U međuvremenu je Awacs mnogo detaljnije, i grublje od mene izkritikovao celu pesmu, te ne bi to ponavljao.

Klasične deonice da, i "solidno" je pohvala, najiskrenija i dobronamerna, a ne prikrivena uvreda, kako to u "domaćoj upotrebi" često biva. Naravno da pored solidna postoji i genijalna/maestralna, al ne mislim ni da je to bio cilj u ovom konkretnom slučaju.

I nemoj na silu vaditi iz konteksta prideve haotično/komercijalno/emotivno/arty, to je realno ćorak.
Arthur is offline   Reply With Quote