Quote:
Originally Posted by ProkDu
Mislim da pokušavamo isto da kažemo
|
Ne samo da pokušavamo, nego i govorimo isto
Quote:
Originally Posted by ProkDu
ako je muzika umetnost vremena, a umetnik ne koristi alate koji mu omogućavaju da ima apsolutnu kontrolu i znanje nad vremenom u sekundama i milisekundama (delay, kompresor, reverb...) u delu koje stvara, to je ono što se zove slobodna volja tj. izbor i ja to apsolutno podržavam. 
|
Kao što sam rekao (a što se i da naslutiti iz mog sveopštreg filozofiranja na forumu), i ja mislim da neko ko se bavi obradom zvuka treba da poznaje i prirodu samog zvuka i principe rada alata, jer će onda moći efikasnije da upotrebi te alate koji su mu na raspolaganju. Dakle, lakše je raditi sa ekvilajzerom ako poznajemo (svejedno da li teoretski ili praktično)
prirodu alikvota nekog instrumenta. Uostalom, u uputstvu za MCI mikser, EQ je bio opisan kao „sekcija koja služi za pojačavanje i stišavanje harmonika (alikvota)”.
E sad, jedno je „znati o čemu se radi”, a drugo su formule. Formule imaju smisla tek ako znamo kada i kako da ih upotrebimo. Dakle, ako su formule alati za obradu drveta, a ne znamo ništa o samoj prirodi drveta koje obrađujemo — džaba posao. Ne znam ništa o drvetu, da se razumemo, samo navodim primer. O ekvilajzerima i kompresorima pak ponešto i znam. Nego, opet sam po ko zna koji put zagadio Nemanjinu temu
@Nemania:
Prvo, izvini zbog dosadašnjeg off-topica koji liči na trolovanje. Drugo, nemoj da slušaš bas „na suvo”, ni tokom snimanja ni tokom miksa. Odnosno, čini to samo da bi čuo da li krči ili šušti.
Slušaj ga u celoj slici, pronađi note koje ti zvuče „baš kako treba” i
stišaj (jako usko) one frekvencije koje ih čine „punim”. Drugim rečima, nateraj ekvilajzerom ceo bas da zvuči
podjednako „tanko”. Onda (isto jako usko) stišaj sve one smetnje koje se javljaju oko 3-4kHz (zvrndanje žica, fret noise), E,
tek onda zaposli kompresor. Znam da to izgleda potpuno pogrešno dok se čita, ali probaj. Ništa te ne košta. Ne košta te ni da javiš da li si probao i kakve si rezultate dobio
Pozdrav,
Vasa